Overleg:Wapen van Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

korsau[brontekst bewerken]

dit wapen staat ook in het wapen van curaçao. Mallerd 13 apr 2009 14:37 (CEST)

Enige losse opmerkingen[brontekst bewerken]

1 Het wapen van Amsterdam bestaat uit een zwarte "balk" .........

 volgens de nederlandse taal is een balk horizontaal gesitueerd en wordt deze bij verticale  stand "paal" genoemd, zoals in de heraldiek.

2 met drie witte (oorspronkelijk zilveren) Andreaskruisen of sautoirs ........

 In de heraldiek is het vervangen van zilververf door witte verf en goudverf door chromaatgeel gangbaar. Er is dus geen sprake van "(oorspronkelijk zilveren)".

Hier is sprake van "verkorte" Sint-Andrieskruisen (zie ook de officiële omschrijving). "Sautoirs". Waarom alleen hier een heraldisch franse term gebruiken en in het gehele verhaal verder niet meer.

3 Toevoegen: In de 16e eeuw zijn de gouden leeuwen als schildhouders toegevoegd.

4 Toevoegen: Afbeelding van de keizerlijke kroon van Oostenrijk uit "Coat of arms of Amsterdam".

5 In een kadertje toevoegen:

 Grondregel van de heraldiek "Geen kleur op kleur of metaal op metaal".

In dit wapen is een paal(herautstuk) van de kleur zwart/sabel op een veld van de kleur rood/keel geplaatst. Dit wapen is dus niet overeenkomstig de heraldische kleurregel.

Dit zijn enige opmerkingen van een nieuweling op een Wikipedia-site.

SietsLim (overleg) 22 dec 2013 13:01 (CET)

Franse wapen[brontekst bewerken]

Het Franse wapen stond bomvol fouten. Op de beeldbank van het Amsterdamse archief staat een correcte versie. De staf moet twee slangen hebben de afbeelding die er stond ontbraken die slangen, de staf hoort tussen de kroon en het schild geplaatst te worden, niet achter de kroon. De schildvorm deugd ook niet, Fransen in de tijd van Napoleon gebruikten geen middeleeuwse schildvorm, maar empire vorm. De krans moet aan de rechterkant in groen uitgevoerd (zie de tekening in het archief) Onder het mom, beter geen informatie dan misleidende informatie heb ik het foute wapen daarom verwijderd. Arch Arch dam 12x12 n.svg overleg 13 jan 2014 11:34 (CET)

Klönne en Veder[brontekst bewerken]

Vreemd dat Klönne (1899) en Veder (1900) hier ongenoemd blijven. (Misschien dat ik nog aanvul op basis van hen.) Paul Brussel (overleg) 22 mei 2015 23:41 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Wapen van Amsterdam. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 okt 2017 00:37 (CEST)