Overleg:Wasbare luier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tweedelig[bewerken]

In tweedelig staat een strikluier, diel ijkt echter driedelig te zijn: Een strikluier is een grote lap stof die tot luier gevouwen wordt en met een strik vastgemaakt wordt. Strikluiers absorberen van zichzelf weinig vocht, daarom is een booster noodzakelijk. Over de strikluier komt weer een waterdicht overbroekje. Hannolans (overleg) 25 jun 2017 08:52 (CEST)

Productie[bewerken]

Hoe milieubelastend is de productie van deze kunststof luiers? Dat maakt wat uit voor de geclaimde milieuwinst. The Banner Overleg 25 jun 2017 10:26 (CEST)

Op de engelstalige wikipedia staat een verhaal over de LCA's van wegwerpluiers https://en.wikipedia.org/wiki/Diaper#Debate. Er zijn ook veel rapporten over luierafval en LCA in Nederland met vergelijkingen tussen een luierservice, wegwerpluier in restafval (verbranding), wegwerpluier in GFT (vergisting), biologisch afbreekbare wegwerpluier en wasbare luier door onder meer TNO, TAUW, Haskoning, CE, IVAM en anderen. Bij de wasbare luier speelt al of net een wasdroger een rol. Van productiezijde zie ik eerlijk gezegd niet een hoge belasting voor wasbare, het is relatief weinig materiaal, en wegwerp hebben ook productiebelasting. Hannolans (overleg) 26 jun 2017 21:05 (CEST)
Leuk verhaal, maar geen antwoord op mijn vraag. De productie kan namelijk makkelijk heel milieubelastend zijn. Of schadelijk voor de grond of oerwoud (hennep-teelt). En ook de Polyethyleentereftalaat (de grondstof voor fleece) kan flink milieubelastend zijn (het immers een plastic). Voor een eerlijke vergelijking is die informatie wel nodig. The Banner Overleg 27 jun 2017 11:17 (CEST)

Bronnen[bewerken]

Dit artikel heeft veel meer onafhankelijke bronnen nodig. Te veel info is bronloos of afkomstig van verwante bronnen. The Banner Overleg 27 jun 2017 00:25 (CEST)