Overleg:Wassende maan en ster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Vlaggen[bewerken]

Beste Dimitalen, de vlag van Mauretanië en de Comoren zouden volgens mij ook geinspireerd zijn door de vlag van Turkije, zo staat het op anderstalige wikipedia's, ik zou zeggen kijk eens, en bewerk u pagina nog meer. Groetjes, Fatih.

wassende maan of niet ?[bewerken]

Zowel in dit artikel als in het artikel over de vlag van Turkije heb ik wassende maan vervangen door krimpende/afnemende maan. Er zijn nog specifiekere namen voor schijngestalten maar de essentie is: de maan wordt dagelijks groter (wassende maan) als de rechterhelft verlicht is en wordt dagelijks kleiner(krimpende of anemende maan) als de linkerhelft verlicht is. In het artikel dat over "wassende maan" gaat is dit ook geillustreerd. De maansikkel zoals die in de Turkse vlag staat is GEEN waasende maan. Ik begrijp dus ook niet waarom mijn correcties zijn teruggedraaid. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 165.72.200.11 (overleg · bijdragen) 8 mrt 2010 15:26

Wapenschild van Nederland
Qua astronomie heb je helemaal gelijk. Echter, in de heraldiek wordt de halve maan wassende maan genoemd. Wellicht heeft dat dezelfde oorsprong als het feit dat op wapenschilden links en rechts omgekeerd zijn. Zo kijkt in het wapenschild van Nederland, de leeuw naar rechts (zoals vrijwel alle wapendieren). Je moet het schild namelijk bekijken alsof je er achter staat (en niet er tegenover). Bekijk je de betreffende vlag vanaf de andere kant blijkt e.e.a. ook ineens met de astronomische schijngestalten van de maan te kloppen. Richard 8 mrt 2010 15:36 (CET)