Overleg:Watertoren (Utrecht Lauwerhof)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

Buitengebruikstelling[brontekst bewerken]

Ik worstel een beetje met het jaar waarin de watertoren buiten gebruik is gesteld. Dit is moeilijk te vinden. Sommige bronnen zoals het architectenbureau dat verantwoordelijk was voor de recente herinrichting, beweren dat het gebouw al sinds 1983 (toen het museum openging) niet meer in bedrijf was voor de oorspronkelijke functie. De Binnenstadskrant schreef echter medio 2012: "De watertoren is sinds twee jaar ook niet meer in gebruik voor drinkwatervoorziening. Het reservoir, met een inhoud van 1,5 miljoen liter, op dertig meter hoogte in de toren, is nu leeg."

Opmerkelijk is het artikel uit Oud Utrecht uit 1998. In de inleiding staat: "De toren is nog steeds in functie voor de drinkwatervoorziening." Maar tegen het einde staat er: ‘In 1983 kreeg de watertoren een nieuwe bestemming. Ter gelegenheid van “honderd jaar water uit de kraan in Utrecht” werd door WMN het initiatief genomen om in de toren een Waterleidingmuseum te vestigen.’ Dat wekt de indruk dat de oude bestemming toen verviel, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn geweest. Verder staat er alleen dat de watertoren tot 1971 ook diende als werkplaats en bedrijfsarchief.

Het monumentenregister biedt ook geen soelaas: daarin wordt beweerd dat de toren nu nog steeds de oorspronkelijke functie heeft. De vermelding "Actualiteit gegevens: 21-03-2020" moet je dus met een korreltje zout nemen.

De oplossing meende ik te vinden in het artikel Watertorens in Nederland in Trouw (13 september 1997), over een gelijknamige tentoonstelling in het Waterleidingmuseum. Daarin staat onder andere: "De Utrechtse toren (...) is inmiddels in gebruik als Waterleidingmuseum, maar doet ook nog steeds dienst als reservist in de watervoorziening: een fraai bouwwerk van 40 meter hoogte en met een reservoir dat 1,5 miljoen liter water kan bevatten."

Uit het woord 'reservist' maakte ik op dat de toren een reservefunctie had gekregen, als aanvulling op de pompen die intussen een groot deel van het werk van de watertorens hadden overgenomen. Maar had ik dit wel goed begrepen? Bever (overleg) 5 aug 2020 03:28 (CEST)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Watertoren_(Utrecht_Lauwerhof) zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 20 nov 2021 06:14 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.