Overleg:Weespersluis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Bijwyks in het onderwerp Buurtschap

Buurtschap[brontekst bewerken]

Het woord buurtschap voor een grote nieuwbouwijk zoals in het lemma en als categorie staat vindt ik wat kleinerend, ik zou er eerder (nieuwbouw) wijk van maken maar wellicht is het er met reden ingezet.Bijwyks (overleg) 20 apr 2022 15:24 (CEST)Reageren

Zeker kan men Weespersluis een woonwijk noemen. Een woonwijk wordt tegenwoordig meestal integraal ontworpen door een stedenbouwkundige. Maar het volstaat niet om Weespersluis als een uitbreidingswijk te beschouwen. Het stedenbouwkundig concept is hier zeer complex, doordacht en zorgvuldig. De wijk vertoont kenmerken van een buurtschap in de nieuwere zin van dat woord. Het wordt ook wel als een woonlandschap aangeduid, en dat kun je zeker niet van elke nieuwbouwwijk zeggen. Er wordt bewust naar gestreefd de wijk een eigen, afwisselend karakter en een gevarieerde aanblik te geven, waarmee de sfeer van een verwisselbare nieuwbouwwijk enigermate wordt geneutraliseerd. Vaak wordt de wijk opgezet volgens de principes van New Urbanism: doordat diverse architecten eraan werken, ontstaat er een zeer afwisselend straatbeeld.
Inderdaad kan de term buurtschap meer dan één betekenis oproepen. Vroeger werd zij vooral gebruikt om een kleine woongemeenschap aan te duiden, minder dan een kerkdorp, maar tegenwoordig wordt de term ook gebruikt om een wat grotere, meer autonome, semi-zelfstandige woongemeenschap binnen een groter geheel aan te duiden, juist wat anders en wat aparter dan gewoon maar een wijk. Zo is Crailo een bestaande, losstaande buurtschap in de gemeente Huizen en wordt het nieuwe project aan de andere kant van de snelweg ook weer Buurtschap Crailo genoemd. Dat zijn juist heel chique wijken. De Hilversumse Meent is ook een typisch voorbeeld, en wel al uit de jaren '70.
Weespersluis beantwoordt mede aan dit begrip, omdat het een fysiek apart gelegen woongebied is binnen het stadsgebied Weesp. Het heeft ook niet voor niets een eigen naam gekregen die als een eigennaam fungeert. Het klinkt ook bijna als een afzonderlijke, eigen plaatsnaam.
We vinden deze betekenisaspecten ook terug in de volgende woordverklaring:
"Buurtschap is de term die tegenwoordig wordt gebruikt voor een huizengroep in het buitengebied. Dat wil zeggen, buiten de bebouwde kom of kern van een stad of dorp. Doorgaans dus zonder kerk, en de plaats wordt met een bepaalde naam aangeduid". ('Gehucht, buurtschap of dorp, wie bepaalt dat?' - RTV Drenthe, [1])
--Tevergeefs (overleg) 20 apr 2022 18:00 (CEST)Reageren
Dank voor de uitgebreide toelichting.Bijwyks (overleg) 22 apr 2022 08:42 (CEST)!Reageren