Overleg:Wijk bij Duurstede

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het verval van dorestad zou ook in verband gebracht moeten/kunnen worden met het afdammen van de oude rijn. Doordat er een brug werd gebouwd verloor de rijn veel van zijn debiet. De brug bestond namelijk uit twee strekdammen de rivier in, die waren goedkoop, en dan een zo kort mogelijke brug. Naar wat mij bijstaat een soort magere brug zoals die nog in de amstel bij amsterdam (amstelredam) te vinden is. Door die afdamming verloor de rijn veel van zijn glorie en handelsverkeer. Tevens mag men verwachten dat de lek door deze gezwollen toevoer stroomafwaarts voor problemen heeft gezorgd. Ik ben erg benieuwd of historici de schade aan en ontstaan van de biesbosch tijdens de elisabeths vloed hiermee in verband brengen. Persoonlijk is mijn inschatting dat het aanzwellen van de lek ook tot de opbloei van dordrecht heeft bijgedragen. Ik zal eens kijken of ik nog een bron ter ondersteuning van dit verhaal kan vinden. Ik heb iets voorbij zien komen in de periode dat ik in Wijk bij Duurstede woonde.

Voor de herkomst van 'wijk' van WbD wil ik ook verwijzen naar de oorsprong van de naam van het naburige Schalkwijk. Deze plaats lag enige afstand van Utrecht af, en als je voor galg en rad was opgegroeid, als je een 'schalk' was, dan nam je 'de wijk' naar een nederzetting op enige veilige afstand van de grote stad. Deze verklaring voor de naam van Schalkwijk heb ik altijd een heel plausibele gevonden, en aansluitend bij 'normaal oud-Hollands' taalgebruik. Daarmee is de toevoeging 'wijk' veel eer de benaming van de nederzetting van 'het gewone volk'. Naar mate Dorestad zijn welvaart verloor trokken de welgestelden weg, en bleven de paupers en het gewone volk op hun erfje en boerengemeenschap achter. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.240.45.231 (overleg · bijdragen)

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Wijk_bij_Duurstede zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 25 apr 2022 07:15 (CEST)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.