Overleg:ZOO Planckendael

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Afrikaanse savanne[brontekst bewerken]

Is het niet beter om de tussentitel "Afrikaanse savanne" te wijzigen in Afrika? De savanne behoort tot het Afrikaans gedeelte, maar het het is er maar een onderdeel van. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 91.179.106.43 (overleg · bijdragen)

Foute dieren[brontekst bewerken]

Ik denk dat de Europese edelherten en de everzwijnen verdwenen zijn, tenzij achter de schermen.

Tom Stoffelen (overleg) 21 apr 2014 16:48 (CEST)

Dierencollectie[brontekst bewerken]

Ik heb de dierencollectie geupdated. Ik heb enkele soorten uitgehaald die niet meer in het park aanwezig zijn. Op steeds meer Wikipediapagina's vind je een overzicht van dierencollectie. Deze zijn vaak vrij uitgebreid, zeker op het vlak van zoogdieren. Maar de meest accurate lijst bevindt zich hier:

http://www.zootierliste.de/ Deze website is zowel in het Engels als in het Duits te raadplegen.

Verder heb ik ook een aantal wilde soorten, zoals de wilde eend, meerkoet en ooievaar, verwijderd. Dat is uiteraard voor discussie vatbaar, want de dieren zijn immers (vaak) zichtbaar voor het publiek. Ik heb ze er echter uit de algemene soortenlijst gehaald omdat dit laat uitschijnen dat deze dieren 'in de collectie' aanwezig zouden zijn. Maar geen van deze dieren is gebonden aan een verblijf en worden bijvoorbeeld niet gevoederd door de verzorgers. Het zou natuurlijk wel een mooie aanvulling zijn om over de inheemse diersoorten die in het park vrij te zien zijn een alinea te plaatsen, als zich iemand geroepen voelt ... Styrelser vale (overleg) 15 jan 2016 11:00 (CET)

Ik heb zonet de ooievaars uit het soortenoverzicht gehaald omdat ze het wilde dieren zijn en geen deel uit maken van de collectie. Dat er in de regio opnieuw wilde ooievaars leven is te danken aan Planckendael en verdient misschien wel een vermelding in het artikel, maar op dit moment vind ik ze niet in aanmerking komen voor een plaats in de soortenlijst. De vogels hebben geen eigen verblijf of soortnaambordje en worden ook niet door de verzorgers gevoederd ... Er kan natuurlijk altijd een vermelding maken van de wilde dieren die in het park voorkomen en/of broeden? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:1810:1c27:b000:6973:4280:e236:484e (overleg · bijdragen)

Het maakt mij weinig uit waar ze vermeld worden, maar zonder die diersoort te benoemen, heb je m.i. Planckendael niet beschreven. Ze zijn dan misschien wel wild, het is niet dat Planckendael zich niet met die dieren bezighoudt. Ze worden geteld, geringd, opgevolgd ... door personeel van daar. Dat is vast wel anders met dieren als de mussen, kauwen en eenden. Wat ze precies doen met die ooievaars, weet ik ook niet exact (ik weet het ook maar van het park te bezoeken en van de tv-programma's), maar als ze niet in de collectie thuishoren, dan toch minstens elders. Wie zich geroepen voelt en meer weet: schrijf gerust. MichielDMN 🐘 (overleg) 14 jul 2016 09:46 (CEST)

Ik heb zelf een alinea toegevoegd over het ooievaarsproject en de soort dan 'uit de collectie gehaald'. Zo blijft de lezer op de hoogte van het project en is het ook duidelijk dat het een vrije vogel is (er zijn ook heel wat dierentuinen met witte ooievaars in volières, wat hier niet het geval is). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:1810:1c27:b000:6973:4280:e236:484e (overleg · bijdragen) 14 jul 2016 15:00

Dat lijk me een prima oplossing, bedankt. Ik voegde nog toe dat Planckendael voor het ringen zorgt. MichielDMN 🐘 (overleg) 14 jul 2016 15:07 (CEST)

Categorie[brontekst bewerken]

Ik voeg de categorie 'Mechelen' onder aan de pagina toe. De categorie 'Muizen' kan er van mijn part nog (even) bij blijven staan - ik ben an sich wel voorstander van de erkenning van deelgemeenten. Er is echter een wildgroei aan Mechelse categorieën en ik vind het belangrijk dat de grote Mechelse uithangborden rechtstreeks hieronder vallen. Planckendael is met een miljoen bezoekers per jaar van die orde dat het die ruimte wel moet kunnen krijgen. Bovendien is er ook in Limburg een dorp met de naam Muizen, een deelgemeente van Gingelom meerbepaald ...

En ondertussen kunnen we dat rommeltje dat de Mechelse categorieën zijn opkuisen ...Zemst7 (overleg) 12 nov 2017 00:35 (CET)

Dat is niet de manier om categorieën te gaan opkuisen, daarvoor hebben we procedures met beoordelingslijsten; de kans is echter klein dat je een categorie voor een deelgemeente weg zult krijgen, lijkt me. Hoe dan ook: Planckendael staat onder Muizen en die laatste staat onder Mechelen. Artikel Planckendael zit dus al impliciet in de categorie voor Mechelen. Het doet er dan ook maar weinig toe of Planckendael nu iconisch is voor Mechelen of niet: het valt al onder die categorie. Als je de lijn doortrekt, zou je kunnen stellen dat Planckendael dan ook maar onder de categorie voor de provincie Antwerpen moet vallen. In die provincie is het immers ook een belangrijke trekpleister. Maar daarmee ondergraaf je net de logische structuur van categorieën.
De verwarring met het Limburgs dorp is ook niet van toepassing, aangezien de categorie voor Muizen een deelcategorie van die van Mechelen is. Mocht er voor dat dorp een categorie nodig zijn in de toekomst, dan kan er nog met haakjes gewerkt worden. MichielDMN 🐘 (overleg) 12 nov 2017 22:08 (CET)

ZOO Planckendael[brontekst bewerken]

Moet de titel niet gewijzigd worden in ZOO Planckendael? Op de Facebookpagina heet het ZOO Planckendael. 2A02:1810:41B:1400:ED7D:5061:1D6C:BC6E 20 mei 2018 17:46 (CEST)

Ik had ook al her en der die naam gezien, maar op hun eigen site gebruiken ze het woord "ZOO" niet. We kunnen daar beter op wachten, denk ik. Op Facebook hebben ze hier inderdaad verteld dat er een nieuw logo is. Ik vermoed dat de site nog wel zal volgen (wel raar dat dat niet samen gebeurde). Ze spreken er echter niet echt over een nieuwe naam. Mijn voorstel is dus om nog af te wachten. Tenzij iemand een betere bron heeft natuurlijk. MichielDMN 🐘 (overleg) 20 mei 2018 22:02 (CEST)
Werd of wordt ook Dierenpark Planckendael genoemd. 2A02:1810:41B:1400:ED7D:5061:1D6C:BC6E 21 mei 2018 14:59 (CEST)
Ondertussen is ook de website aangepast. Daarom heb ik ook de naam van de pagina veranderd. Tom Stoffelen ~ overleg 26 jun 2018 17:12 (CEST)
Dank voor deze opmerkzaamheid! Ze hebben het zo te zien inderdaad doorgetrokken. MichielDMN 🐘 (overleg) 26 jun 2018 20:24 (CEST)

Kopfoto[brontekst bewerken]

Ik heb de foto van het voormalige Aziatisch perk verwijderd als kopfoto. Dat verblijf is ondertussen al ruim tien jaar geleden verdwenen en is ook niet meer representatief voor Planckendael. Ik heb nog zelf nog niet uitgedokterd hoe ik een nieuwe kopfoto kan instellen maar zijn alleen al in dit artikel voldoende foto's aanwezig die een beter beeld van het park geven. Zemst7 (overleg) 8 nov 2018 16:24 (CET)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op ZOO Planckendael. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 dec 2019 02:05 (CET)

1780[brontekst bewerken]

"Het huidige kasteel … 1780." Na 1813 en 1956 keren wij terug naar 1780 met nog een kasteel. Zijn er dan een of twee? Waarom zo een bocht in de chronologie? DominiqueM (overleg) 17 okt 2020 10:20 (CEST)