Overleg:Zeekajak

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

een peddeldrijfhulp is een instructie hulpmiddel en niet benoemd als geadviseerd uitrustingsstuk in de syllabus zeevaardigheid. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.101.184.166 (overleg · bijdragen)

  1. Graag altijd bijdragen op overlegpagina's (zoals deze) voorzien van je handtekening. (handtekening-symbooltje bovenaan het beweringsscherm of vier tildes)
  2. Kun je je bewering onderbouwen met bronnen? Erik Wannee (overleg) 13 apr 2013 20:05 (CEST)[reageer]

Staat er toch: Zoek maar eens op syllabus zeevaardigheid.

/* Uitrusting */ rooksignalen vallen onder ernstvuurwerk. Portofoon is een iets te ongedefinieerde term. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.101.184.166 (overleg · bijdragen)

  1. Herhaald verzoek: Graag altijd bijdragen op overlegpagina's (zoals deze) voorzien van je handtekening. (handtekening-symbooltje bovenaan het beweringsscherm of vier tildes)
  2. Ik heb eens rondgeGoogled naar Paddle float self rescue en je hebt me overtuigd: een artikel in Sea Kayaker magazine geeft aan dat het alleen lukt als je er vreselijk goed in getraind bent, en als ik op videofilmpjes daarover zie dat het zelfs in een zwembad of op platte zee nog een heel gedoe is, dan is wel duidelijk dat het op een echte open zee niet helpt. Dan kun je hem bij wijze van spreken nog beter om je eigen been bevestigen...
  3. Als je de rooksignalen ook onder noodvuurwerk rekent (waar wat voor te zeggen valt) dan lijkt het me wel goed om dat even toe te lichten, want veel lezers zullen daar niet aan denken.
  4. Ik vind niet dat je de portofoon zomaar kunt schrappen. Ik vind HIER zelfs een officiële instructie voor portofoongebruik op zeekajakken. Ik kan me wel voorstellen dat hier niet helemaal duidelijk is wat ermee bedoeld wordt, want het gaat hier feitelijk niet om een walkie talkie maar om een draagbare versie van de marifoon die je sinds 2005 zonder vergunning mag gebruiken. Maar ik vind dat je dat dan beter kunt uitleggen dan het domweg te schrappen. Erik Wannee (overleg) 13 apr 2013 20:50 (CEST)[reageer]

Gebruiken van een paddlefloat kost ongeveer evenveel vaardigheid als de -voor ZVE vereiste- oprol na re-entry. Die methode lijkt mij buiten het bestek van deze pagina. Gewoon met een groep meevaren onder leiding van een toerleider met ZVE! rooksignalen zal ik nuanceren. Die portofoon is een marifoon. Zal ik ook pogen te nuanceren. Oprecht dank voor je feedback :-) 80.101.184.166 13 apr 2013 21:13 (CEST)[reageer]

Ik vind de huidige versie prima geworden. Overigens is de suggestie om altijd met een groep mee te varen niet altijd realistisch. Ik heb afgelopen zomer samen met mijn vrouw in Åland in een tandemkajak (Boreal Esperanto) twee weken gezeekajakt (van Saltvik naar Brändö en via Sottunga over Lumparn naar Mariehamn) maar we vonden het juist zo prachtig mooi dat we echt helemaal op ons eentje waren. Zonder toerleider of andere reisgenoten dus. Een keer (27 juni) was het wel spannend, toen we onverwacht ineens ten westen van Kumlinge NW7 hadden met golven tot 2 meter hoog, maar gelukkig wisten we in de zeer stabiele volbepakte boot te blijven. Het voordeel van tandemvaren is natuurlijk wel dat de één de ander in de boot kan helpen.
Die dag heb ik wel moeten denken aan een drietal Finnen die we toevallig net een dag eerder troffen toen ze hun kajaks bij Brändö te water lieten, waarin (en waaróp) ze samen 20 (!) liter water mee torsten en een grote hoeveelheid losliggende pilsjes tussen de benen. Ze hadden duidelijk geen enkele ervaring en een van hen had zelfs de lus van zijn schort onder de rand zitten; hij bleek niet te weten waarvoor die diende. We hebben ze nagestaard tot ze aan de horizon verdwenen waren. Ze wilden maar twee dagen weg en waren van plan de dag erna (waarop we dus die storm hadden) weer terug te varen. Ik hoop maar dat ze een dag gewacht hebben... En wat ze in twee dagen met 20 liter water wilden doen....? Wij deden een week met 8 liter drinkwater. Erik Wannee (overleg) 13 apr 2013 22:04 (CEST)[reageer]

Het met een tweepersoonskajak varen zonder begeleiding is natuurlijk je eigen keus. Een mooie vakantie is goud waard! Verzin zelf maar wat je nog kan als dingen wel uit de hand lopen (geen waarde oordeel maar overdenking). In ieder geval mogen met mijn tochtjes alleen mensen mee die bekend zijn met reddingen en voldoende in huis hebben om met tegenwind kunnen varen (en de kou van voorjaar 2013 aan kunnen). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.101.184.166 (overleg · bijdragen)

Helemaal mee eens! Erik Wannee (overleg) 14 apr 2013 09:13 (CEST)[reageer]