Overleg:Zuiderstraat 63 (Noordbroek)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In het artikel staat het volgende: Het zadeldak van het woongedeelte is gedekt met zwarte pannen, die afsteken tegen de rode pannen, waarmee de aan de achterzijde aangebouwde schuur is gedekt.

Mijns inziens en ook getuige verscheiden foto's in de beeldbank betreft de dakvorm van het voorhuis niet zozeer een zadeldak als wel een tussenvorm tussen een schilddak en een dak met wolfseind =>Een half schilddak dus. Verder betreft het niet zozeer het dak van het/een woongedeelte als wel het dak van het voorhuis (korenzolder met ondergelegen woonvertrekken) waarbij de korenzolder zoals oorspronkelijk gebruikelijk (en in dit geval nog steeds niet vanuit het woongedeelte te bereiken is)

De beschrijving van de dakvorm berust waarschijnlijk op een onvolledige waarneming vanaf de openbare weg. De term woongedeelte berust waarschijnlijk op de gebruikelijke aanname maar onjuiste aanname dat het voorhuis van dergelijke panden puur tot woongenot bestemd was.
Traditionele Oldambster boerdederijen kenmerken zich door een een min of meer doorlopende daklijn tussen voorhuyis en de aangebouwde schuur; Het voorhuis is echter zeker oorspronkelijk middels een (dikke) brandmuur geschijden van de achtergelegen schuur. Het al dan niet onderkelderde voorhuis was vervolgens veelal opgedeeld en beganegrondse woonlaag en een slechts vanuit de schuur door een (ijzeren/stalen) branddeur te bereiken zich boven de woonlaag bevindende korenzolder/graanzolder. Deze korenzolders dienden oorspronkelijk niet zozeer voor het opslaan van de oogst maar voor het brandveilig scheiden van de te verkopen oogst in de schuurvakken en het kostbare zaaigoed op de korenzolder; Hetgeen niet wil zeggen dat soms niet ook een deel van de oogst op de korenzolder, voor langere tijd brandveilig, kon worden opgeslagen.

Mogelijk ook interessant is dat o.a. in de Groninger encyclopedie onder het lemma boerderij(vorm) een getekende planimpressie van de oorspronkelijke beganegrondse indeling (van het voorhuis en achterhuis en delen van golven/vakken en stallen in de schuur) van specifiek deze boerderij is opgenomen.

voorstel tot wijziging/verbetering van de tekst[brontekst bewerken]

Aangezien het frontale dakvlak op (min of meer) gelijke hoogte begint als het de ander dakvlakken van het voorhuis is het waarschijnlijk beter de beschrijving als volgt te wijzigen:
Het voorhuis is voorzien van een half-schilddak waarvan het dakvlak als één geheel doorloopt in het dakvlak van de aangebouwde schuur dat aan de achterzijde is voorzien van een z.g. wolfseind (wolfsdak). Het dak is vrijwel in har geheel gedekt met traditionele 'oude holle pannen' (abusievelijk maar tegenwoordig redelijk gebruikelijk, vaak aangeduid als oude Hollandse pannen); waarbij als bijzonderheid kan worden opgemerkt dat (zoals min of meer gebruikelijk bij traditionele Oldambster boerderijen) die gedeelten van het dak waaronder zich ook de oorspronkelijke woonvertrekken van de boerderij bevinden voorzien zijn van zwarte pannen(beter is het te spreken van 'blauwe pannen'). In contrast met de zwarte (beter: blauwe) pannen zijn de overige dakvlakken het (oorspronkelijk) puur tot bedrijsdoeleinden bestemde gedeelte van de schuur overwegend met rode pannen gedekt. --SiKofiets (overleg) 9 mei 2015 01:02 (CEST)[reageer]

Een beschrijving - van de kenmerken van de boerderij die zichtbaar zijn vanuit het publieke domein - die een verbetering betekent van de huidige beschrijving in het artikel is uiteraard welkom. Zoals ook elders opgemerkt heb ik tegen dit type verbeteringen geen enkel bezwaar. Gouwenaar (overleg) 9 mei 2015 10:04 (CEST)[reageer]