Overleg categorie:Heilige in het christendom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hercategorisatie Categorie:Christendom[bewerken]

Over deze categorie is gediscussieerd op mijn overleg- en gebruikerspagina's als onderdeel van een geplande hercategorisatie. Voor de volledigheid zal ik de geplaatste tekst hieronder vermelden. Sietske | Reageren? 5 mei 2005 10:13 (CEST)

Heilige in het christendom[bewerken]

Flinke klus. Ik heb nog niet alles bekeken, maar ik zag dat je heilige in het christendom onder RK-kerk wil hangen. Toch zijn er ook heiligen die niet katholiek zijn (of zelfs 'heilig' waren toen de RK niet bestond). Ik heb juist daarom voor de definitie 'heilige in het christendom' gekozen ipv 'heilige in de RK-kerk' (en afgekeken bij de Engelse wiki). Michiel1972 21 apr 2005 11:51 (CEST)

Ik weet het niet zo goed. Welke heiligen zijn niet katholiek dan? Kun je een voorbeeld noemen? Ik ben niet zo thuis in de heiligen, maar weet wel dat (bijvoorbeeld) de heilige Augustinus binnen reformatorische kringen in de categorie 'oudvaders' zou thuishoren, samen met calvijn, luther en spurgeon. Ik geloof dat de term 'heilige' wel iets typisch RK'erings is. Moeten we het nog even over hebben. Sietske | Reageren? 21 apr 2005 13:21 (CEST)
Er zijn ook heiligen binnen de Orthodoxe kerken en ik geloof zelfs binnen de Anglicaanse kerk (hoewel ik daar niet mijn hand voor in het vuur wil steken). Binnen de Russisch Orthodoxe kerk zijn er iig heiligen die niet door Rome worden erkend (bv. de heilige Sergej Radonezjski). Binnen de Russisch Orthodoxe kerk wordt btw ook gewoon gebruik gemaakt van de term "heilige" dus het is niet iets typisch RK-errigs... Arvey 21 apr 2005 21:51 (CEST)
Ah, ik begrijp het al. Als verstokt oud-bijbelgordelbewoner heb ik nu eenmaal vaak het idee dat alleen de gereformeerden het bij het rechte eind hebben. Knipogende smiley Het is blijkbaar iets protestanterigs om geen heiligen te hebben... :-) Okee, de categorie gaat weer terug naar de hoofdcategorie christendom! Sietske | Reageren? 21 apr 2005 22:40 (CEST)

Heilige in het Christendom <->Christelijk persoon[bewerken]

Waarom zijn de heiligen geen subcategorie van Christelijk persoon. Volgens mij zijn vrijwel alle heiligen ook Christelijke personen (ik kan me eigenlijk alleen Maria en Jozef als uitzondering bedenken). Dan is het nogal dubbel als die allemaal in twee categorieën vallen. Chip 5 mei 2005 01:24 (CEST)


Heiligen zijn niet voorbehouden aan het Christelijk geloof. GerardM 5 mei 2005 02:01 (CEST)
Maar de categorie heet Heilige in het Christendom, dus alle andere mensen die volgens bepaalde groepen heilig zijn, die vallen daar al sowieso buiten Chip 5 mei 2005 02:05 (CEST)
Zal ik een categorie 'heilige' maken en die als categorie in 'religieus persoon' zetten? Vervolgens zit dan de categorie 'heilige in het christendom' zowel in 'christelijk persoon' als in 'heilige'. Is dat wat? Sietske | Reageren? 5 mei 2005 09:25 (CEST)