Overleg gebruiker:Basvb/nieuwegebruikers

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hoi Bas,

Zoals ik zei breng je erg goede punten aan voor het werven, inwerken en behouden van nieuwe gebruikers. Laat me zo vrij zijn een aantal punten die je aanbrengt anders in te delen.

Opmerkingen die geen 'verbeterpunten' zijn, maar een verdere inventarisatie van mogelijkheden voor werven/inwerken/behouden:

  • Materiaal verzamelen (van andere Wikipedia's plekken)/een soort overzicht maken van materiaal wat er al is om nieuwe gebruikers te werven om een overzicht te krijgen/ideëen van andere wiki's te krijgen
  • Materiaal maken wat nodig is plannen op vorige punt doorboorduren

Het invangen van nieuwe gebruikers:

  • Via de hoofdpagina
    • De inhoud van de hoofdpagina (wistjedatjes en uitgelichte artikelen) eens inhoudelijk na te lopen
    • Een discussie over de inhoud van de hoofdpagina mbt instructies om mee te gaan schrijven
      Dit zijn hele goede punten. Op dit moment is de hoofdpagina voornamelijk ingericht de kennis van wikipedia voor een buitenstaander te ontsluiten. Het enige waarmee nieuwe mensen nu 'binnengehaald' worden is een link bovenaan na de snelcursus. Dit zou meer kunnen zijn. Het vrij bewerkbare is immers één van de belangrijkste kenmerken van wikipedia en zou dus meer benadrukt kunnen worden, bijvoorbeeld door een heel vak te maken (ik denk dat ergens bovenaan de rechterkolom daarvoor de aangewezen plek zou kunnen zijn). Ervan uitgaande dat veel mensen via de hoofdpagina 'binnenkomen' zou dit een goeie binnenhaler kunnen zijn.

Het op weg helpen van de nieuwe gebruiker:

  • Op zijn of haar OP
    • Een alertbox op de OP van nieuwe gebruikers, waar berichten worden geplaatst waarvan we echt willen dat nieuwe gebruikers ze lezen.
      Ik begrijp niet helemaal wat je hiermee bedoelt, maar ik vermoed een soort dynamische aanvulling op het welkomsjabloon? Zou je een voorbeeld kunnen geven van de informatie die zo gecommuniceerd gaat worden?
    • Verbetering van het verwelkomen: welkomssjabloon aanpassen (minder inhoud), botmatig ook aan anoniemen sturen. persoonlijke stukjes met een ondertekening van een groep gebruikers (lijstje dat zich opgeeft) zodat nieuwe gebruikers een persoon hebben waaraan ze vragen kunnen stellen.
      Dat lijstje zou deel kunnen worden gemaakt van het welkomstsjabloon en de kortse klap lijkt me om dit te combineren met het recent opgezette mentorprincipe. Verder moet het welkomssjabloon kort maar krachtig doorverwijzen naar -wat wikipedia is, -een oefennaamruimte, -een overzichtelijk helpportaal, -contact met collega's (mentoren, helpdesk). Een aantal punten die er nu in staan zouden samen gepakt kunnen worden..
  • In een afgeschermde ruimte
    • Een optie aanbieden aan NIEUWE gebruikers om opbouwend commentaar/feedback op hun nieuwe artikelen te krijgen in een beschermde omgeving
      dit heb ik vaker gelezen, weet zo 1-2-3 niet precies waar meer, maar op meerdere plekken. Op zich bestaat die beschermde omgeving al en wordt men er ook naar doorverwezen: de zandbak. Twee dingen schieten in mijn ogen tekort in de huidige situatie: 1) in de zandbak kijkt er niemand mee dus is er geen feedback, wat je zelf terecht aangeeft, 2) de verwijzing naar de 'afgeschermde ruimte' (tegenwoordig de zandbak) kan beter. Ik zou voor willen stellen nieuwe gebruikers òf een afgeschermde naamruimte ter beschikking te stellen (Klad:Nieuw artikel), òf ze aan te sporen eerst de eigen gebruikersruimte te benutten. In beide gevallen is er meer begeleiding nodig om de feedback te geven. Dit zou kunnen worden gecombineerd met het mentorsysteem, ware het niet dat er tegenwoordig van de mentoren geen initiatief verwacht wordt (de nieuwe mensen benaderen hen) en dat in mijn voorstel wel zo is, dus dat kan alleen in overleg met de mentoren gaan. Een ander idee zou kunnen zijn een groep te vormen van mensen, al dan niet mentoren, die dit in de gaten willen houden.
  • Via andere kanalen op wp
    • Chatbox of IRC voor snelle vragen.
      Mijn ervaring is wel dat er op de helpdesk vaak al snel geantwoord wordt.
    • De helpdesk verplaatsen naar de OP's van de vraagsteller met een knop bovenaan wikipedia: "Help ik heb een vraag".
  • Andere begeleiding
    • Workshops geven in persoon met daarachteraan begeleiding van de gebruikers na de workshop.
      Ook mogelijk in te passen in het mentorsysteem. Niet dat de mentoren dit zouden moeten doen, maar de persoon die dit doet kan wel actief met hen samenwerken

Het verbeteren van het onderhoud

Heb ik voor het gemak even buiten beschouwing gelaten

Nog wat toevoegingen van mijzelf

  • Verwelkomingsprotocol
    Een stappenplan van hoe nieuwe gebruikers benaderd dienen te worden door alle reeds zittende gebruikers. Dit stappenplan moet voorkomen dat ze te snel een berisping of waarschuwing aantreffen op hun OP, dat hun artikelen te snel op de verwijderlijst belanden (afschrikwekkend), maar bijvoorbeeld in hun eigen naamruimte terechtkomt en dat ze niet dermate schofferend behandeld worden dat ze het bijltje er meteen maar bij neergooien. Ook zou dit stappenplan in contact tussen de nieuwe gebruiker en het mentoraat kunnen voorzien.
  • De helppagina's
    Dringend aan een grote sanering toe.

Wat mij betreft vormen we een groepje gemotiveerde collega's die naar aanleiding van jouw punten (en eventueel mijn toevoegingetjes) een paar concrete voorstellen opstelt en voorlegt aan 'de gemeenschap'. Misschien zijn Flyingbird, Bakel123 en nog andere gebruikers ook wel geïnteresseerd om er in te stappen. netraaM15 feb 2012 23:34 (CET)[reageer]