Overleg gebruiker:Henk B./Archief/mei 2013

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Kooij in het onderwerp Heerlijkheid Anholt

{{subst:Gebruiker:Henk Boelens/SubstArchief}}

Wapen van Hoorn[brontekst bewerken]

Hoi Henk,

Onderstaande wapen is een zeer ongebruikelijke weergave van het wapen van Hoorn. Want het wapen er naast is een meer normale/gebruikelijke weergave. De schilden in Nederland worden namelijk altijd recht afgebeeld, zeer zeker vrijwel nooit schuin met randen die aan een rococo-stijl doen denken. Daarnaast is duidelijk te zien dat de gebruikte eenhoorn een sik heeft, geen baard over de hele keel. Ik ken ook geen een beeld hier in de stad die ook maar enigszins lijkt op de linker eenhoorn.

Met vriendelijke groet, Dqfn13 (overleg) 9 mei 2013 21:25 (CEST)Reageren

Hoi Dqfn13, allereerst even een compliment voor je, voor het aanmaken van de vele wapenartikelen. Het motiveerde mij weer om enkele afbeeldingen wat op te frissen of zelfs opnieuw te tekenen.
Welnu, het wapen van Hoorn. De weergave van de linker eenhoorn staat zelfs op een zeer prominente plek in Hoorn. De linker eenhoorn is zeer authentiek t.o.v. de gestileerde versie die de gemeente tegenwoordig gebruikt. Het ontwerp is namelijk gebaseerd op de volgende foto, het stadswapen op Waag, gemaakt door ene Dqfn13. Wat betreft de baard, ik denk dat de linker eenhoorn zelfs meer voldoet aan de wapenbeschrijving dan de moderne weergave zoals de gemeente deze gebruikt. "van zilver, beladen met een hoorn van keel (rood), geringd van goud, geband van lazuur (blauw), met gouden kwasten, het schild van achteren vastgehouden door een zittende Eenhoorn van keel (rood), gehoornd, gemaand, GEBAARD, gevlokt en gestaart van goud". Dat laatste gedeelte, gebaard, gevlokt van goud zien we niet bij de tweede eenhoorn.
Tekeningen blijven interpretaties van zulke beschrijvingen. Het is niet ongebruikelijk (heraldisch gezien) om daar een eigen weergave (qua schildvorm) van te schetsen. Daarom lijkt me dat de term "zeer ongebruikelijk" zonder ondersteunende bronvermelding(en) niet relevant is. Misschien zelfs in dit geval een mening (POV) is. Nu zou ik er zelf misschien eerder voor hebben gekozen om het wapen van Wierden als voorbeeld aan te brengen in het kader van "zeer ongebruikelijk" omdat hier metaal op metaal wordt gebruikt, hetgeen tegen de regels van de heraldiek indruist. Vriendelijke groeten, 10 mei 2013 06:47 (CEST)
Hmm, ja... je hebt gelijk. Die foto was ik overigens al vergeten... niet zo gek met bijna 1000 afbeeldingen en doordat je tegenwoordig alleen de moderne variant ziet vergeet je al snel een oudere of afwijkende. Maar goed, ik laat het zo, de linker variant is gebruikt. Bedankt voor de opheldering, Dqfn13 (overleg) 10 mei 2013 22:00 (CEST)~Reageren

Heerlijkheid Anholt[brontekst bewerken]

Dag Henk, Ik heb een reactie geplaatst op je kritiek op mijn wapen van de heerlijkheid Anholt. histo (overleg) 13 mei 2013 21:18 (CEST)Reageren

Bedankt voor de notificatie, ik heb er een reactie achtergelaten. 14 mei 2013 08:42 (CEST)