Overleg gebruiker:Michiel1972/Archief/mei 2017

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze archiefpagina bevat overleg van mei 2017.

terug of niet terug[bewerken]

Hoi Michiel, ik zag je bericht in de Kroeg toch even langsflitsen. Ja, ook ik heb een lange dip gehad, ca. 6 jaar, maar ben nu weer volop betrokken. Er zijn een aantal nieuwe activiteiten, er is bijv. een wikiproject natuur en een wikiproject gendergap, waar veel gebeurt. Daar zijn nieuwe maar ook "oude" wikipedianen. Er is een sterke vereniging Wikimedia Nederland die allerlei projecten doet, o.a. samenwerking met culturele instituten. Ik hoop toch dat jij ook je niche weer gaat vinden. De tijd dat je alles kon overzien is echter voorbij inderdaad. Met hartelijke groet, Elly (overleg) 17 mei 2017 10:13 (CEST)

Haagsche Schouwbrug[bewerken]

Beste Michiel, na Elly's vriendelijke woorden (ook namens mij veel hernieuwde kracht en fut gewenst!) plaats ik toch hier maar een bericht, al weet ik niet of je het leest. Maar misschien dat Ronnie PG (die ik ook met een Leidse brug in de weer zag) of andere bruggendeskundigen wel meelezen. Ik bekeek de werkingen van deze anoniem en zag dat hij het brugtype van de Haagsche Schouwbrug hier had veranderd van basculebrug in ophaalbrug. Nu weet ik weinig van bruggen, maar de 'brugklap' van een basculebrug wordt gebalanceerd door een ballastkist die zich achter het draaipunt in de kelder bevindt, en ik kan me voorstellen dat het contragewicht van de Haagsche Schouwbrug zich in de 'kelder' bevindt die ik hier onder het 'stoplicht' denk te zien. Helaas weet de Bruggenstichting niet wat voor type brug het is, het boek De Haagsche schouwbrug kan ik niet inzien, en ik heb me tevergeefs te pletter gezocht naar het brugtype bij Delpher en op internet. Gewoon 'ophaalbrug' is echter misschien ook mogelijk, aangezien ik als leek lees dat een ophaalbrug aan de tegenover liggende zijde met kettingen of scharnierende stangen is verbonden aan de balans en ik in de foto inderdaad scharnierende stangen zie (al weet ik niet of ze aan de 'balans' zitten; wat is dat?). Al met al breng ik dit probleem daarom onder je aandacht. Ik hoop dat je zelf ook snel weer je balans vindt. Met hartelijke groeten van ErikvanB (overleg) 24 mei 2017 19:15 (CEST)

Op de site van de bruggenstichting staat onder 'bijzonderheden' het volgende: "Ophaalbrug met vrijstaande hameistijlen en balanspriemen met een gebogen vorm. ". De bogen aan de linkerkant van de foto daar lijken mij de contragewichten. Basculebrug legt het verschil tussen de twee ook nog helder uit: "Het belangrijkste verschil tussen deze twee bruggen is dat de basculebrug één draaipunt heeft en de ophaalbrug twee. Bij de ophaalbrug is aan het ene draaipunt het brugdek verbonden en aan het andere draaipunt het contragewicht. Bij de basculebrug zijn contragewicht en brugdek aan hetzelfde draaipunt verbonden.". Er is hier sprake van twee draaipunten (boven- en onderaan de pilaar aan de linkerkant op de foto). Dus volgens mij klopt de wijziging van de anoniem :-) valhallasw (overleg) 24 mei 2017 23:30 (CEST)
Oww, wat ingewikkeld allemaal. Tot deze week dacht ik in mijn naïviteit dat een ophaalbrug elke brug was die omhoog kan (dus zo'n beetje bijna elke brug). Maar zoals je het nu uitlegt aan de hand van ons eigen artikel denk ik het te begrijpen en is het inderdaad waarschijnlijk geen basculebrug. Bedankt, Valhallasw! Mvg, ErikvanB (overleg) 24 mei 2017 23:47 (CEST)