Overleg gebruiker:Pvt pauline/Ynze Beek

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ynze Jacob Beek (Amsterdam, 15 december 1916 - 9 mei 1993) was een verzetsman, Engelandvaarder en kampcommandant.

Ynze Beek was de oudste zoon van luitenant Leon Beek en Setske de Haan, als schrijfster bekend als Cissy van Marxveldt. Met hun twee kinderen verhuisden de ouders in 1924 naar Hilversum omdat Leon Beek in Crailo gelegerd was. In 1926 verhuisden ze weer terug naar Amsterdam. Daar werd Ynze bedrijfsleider bij de Bijenkorf. Toen Ynze in 1939 werd gemobiliseerd, kreeg hij een opleiding tot waarnemer.

Oorlogsjaren[brontekst bewerken]

Net als zijn vader raakte hij betrokken bij het verzet. Leon Beek werd opgepakt en in de duinen bij Overveen gefusilleerd, Ynze vertrok naar Engeland. In Zwitserland werd hij kampcommandant van het werkkamp in Cossonay, dat speciaal in 1942 voor Nederlandse vluchtelingen was opgericht als één van de 16 burger-vluchtelingenkampen [1] in Zwitserland. Hier zaten toen onder meer Jan van Borssum Buisman, Max Tailleur en Gerard Scheltens.

Later kreeg hij een vliegopleiding. Hij haalde zijn brevet in 1945 en werd eerste luitenant-waarnemer bij de RAF. Hij heeft geen operationele vluchten gemaakt.

Na de oorlog[brontekst bewerken]

Na de oorlog bleef hij in dienst van de Koninklijke Luchtmacht, hij eindigde zijn carrière als kolonel. Hij was met J.E. Croxson getrouwd. Ze kregen een dochter, Carolyn, die bij haar moeder Engelstalig opgroeit. Toen ze 15 jaar was, ging ze bij haar vader in Marlot wonen.

Onderscheiden[brontekst bewerken]

categorie marine-officier verwijderen !!!