Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Rrome

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Johan Lont in het onderwerp Een sjabloon plaatsen

Hallo Rrome,
Welkom bij Wikipedia!

Nog enkele nuttige links:

(Het wordt aanbevolen je berichten op overlegpagina's en dergelijke te ondertekenen met vier tildes, dus zo: ~~~~. Je gebruikersnaam, de datum en de tijd verschijnen dan automatisch op de plaats van de tildes, in jouw geval bijvoorbeeld zo: Rrome 27 jun 2024 05:57 (MEZT).)

Heb je nog vragen, dan kun je terecht op Help:Helpdesk of op mijn overlegpagina.Johan Lont 14 mrt 2007 16:58 (CET)Reageren

Figuur bewerken[brontekst bewerken]

Hallo Rrome,

Als je een figuur wilt vervangen door een verbeterde versie, moet je het volgende weten.

Nederlandstalige Wikipedia en 'Commons'[brontekst bewerken]

Vroeger moesten de plaatjes voor de Wikipedia van een bepaalde taal altijd op de desbetreffende wikipedia worden opgeslagen. Het gevolg was, dat bijvoorbeeld 50 Wikipedia's allemaal een plaatje van het Witte Huis hadden opgeslagen. Om het mogelijk te maken plaatjes, geluidsopnamen, video, kortom "media" te laten delen door alle wikipedia's en projecten als wikisource, wiktionary, etc, is de site Wikimedia Commons opgezet (http://commons.wikimedia.org).

Als je een plaatje wilt opslaan moet je eerst kiezen of je dat op de NL Wikipedia doet of op Commons. Op Commons vind ik persoonlijk iets lastiger, maar het is wel te doen. Het grote voordeel is dat hij dan dus wereldwijd voor alle Wikimedia projecten bruikbaar is.

Welk plaatje wordt getoond[brontekst bewerken]

Als je in een artikel de code [[Afbeelding:MijnPlaatje.gif]] gebruikt, kijkt het systeem eerst of er op de NL wikipedia een bestand MijnPlaatje.gif staat. Pas als hij die niet vindt, zoekt hij op Commons naar een bestand met dezelfde naam. [[Image:... werkt hetzelfde als [[Afbeelding:...

Commons[brontekst bewerken]

Copyright policy[brontekst bewerken]

Commons heeft een zeer strenge copyright policy: een plaatje wordt weggegooid als er onvoldoende copyright-informatie bij staat. Dat is echter geen probleem bij zelfgemaakte plaatjes. Je krijgt een optielijst met copyright licenties, waaruit je moet kiezen. Bijvoorbeeld; Own work, all rights released (Public domain).

Gebruikersaccount[brontekst bewerken]

Om op Commons een plaatje te kunnen opslaan, moet je daar een account hebben. Dat werkt op dezelfde manier als op de NL Wikipedia. Je kunt ervoor kiezen dezelfde gebruikersnaam en password te gebruiken als hier.

Taal[brontekst bewerken]

Op Commons worden verschillende talen gebruikt, maar Engels is de meestgebruikte.

Categorie[brontekst bewerken]

Om anderen een kans te geven het plaatje te gebruiken, moeten ze het wel kunnen vinden. Daarom moet je het een categorie geven. Het oude plaatje Double-bond.png zat in de categorie [[Categorie:Chemical bond]]. Onlangs is voorgesteld die categorie te vervangen door [[Categorie:Chemical bonding]]. Die laatste is het meest geschikt.

Bestaande afbeelding vervangen[brontekst bewerken]

Als je een fout corrigeert in een afbeelding, kun je een nieuwe afbeelding uploaden met exact dezelfde naam. Het oude bestand is dan niet langer beschikbaar.

Als er een kans is, dat een ander de voorkeur geeft aan het oude bestand, moet je het nieuwe bestand een nieuwe naam geven, bijvoorbeeld Double-bond-2.png (of .svg of .gif, enzovoort).

Bestandsnaam[brontekst bewerken]

Als je een bestand upload, moet je het een zo duidelijk mogelijke naam geven, want die bestandsnaam kun je daarna niet meer veranderen.

Algemeen[brontekst bewerken]

Hierboven heb ik de belangrijkste punten genoemd. Misschien ben ik nog iets vergeten. Lees daarom ook Help:Gebruik van afbeeldingen. Johan Lont 19 mrt 2007 10:04 (CET)Reageren

Gebruik afbeeldingen?[brontekst bewerken]

Hallo Rrome, ik heb gezien dat je een aantal afbeeldingen hebt geupload die (nog) niet worden gebruikt. Omdat er ook geen toelichting bij de afbeeldingen staat, dreigen ze digitaal onder het stop te verdwijnen. Zo je ofwel de afbeeldingen van een beschrijving willen voorzien, ze willen gaan gebruiken in een artikel of ze willen voordragen voor verwijdering? Alvast dank, groet en succes, Siebrand (overleg) 20 mrt 2007 00:52 (CET)Reageren

Afbeeldingen voor aanvulling bestaand artikel[brontekst bewerken]

Siebrand. Ik ben bezig een aantal afbeeldingen te verzamelen om ze binnenkort te gebruiken in een bestaand arikel over organische chemie (structuurformule) Rrome 20 mrt 2007 09:28 (CET)Reageren

Een sjabloon plaatsen[brontekst bewerken]

Ik stel voor om twee artikels (Fenylgroep en Aryl) in de categorie Organische Chemie samen te voegen. Op de help-pagina over het samenvoegen van artikels lees ik dat ik dan een sabloon moet plaatsen op beide artikels.

Hoe doe ik dat? rrome 4 apr 2007 14:37 (CEST)Reageren

Stel dat de informatie de informatie van Fenylgroep en aryl wilt samenvoegen onder de titel Aryl. Dat betekent dat Fenylgroep dan een REDIRECT-pagina naar Aryl moet worden. Dat kun je zó voorstellen:
  1. Meld je voorstel op Wikipedia:Samenvoegen, onder April 2007 (met een linkje naar beide artikelen).
  2. In Fenylgroep zet je bovenin de code {{svnaar|Aryl}}
  3. In Aryl zet je bovenin de code {{svvan|Fenylgroep}}
Klaar!
Als je vind dat Fenylgroep de uiteindelijke titel moet worden, dan doe je het precies omgekeerd.
Als er geen bezwaren tegen aangevoerd worden, kun je gaan samenvoegen. Dat doe je zó:
  1. Kopieer de inhoud van Fenylgroep naar aryl (zet er een duidelijke samenvatting bij)
  2. Pas aryl aan, zodat de informatie goed gestructureerd wordt (geen dubble informatie, enzovoort)
  3. Vervang de inhoud van Fenylgroep door #REDIRECT [[Arylgroep|aryl]] (op de eerste regel)
  4. Pas de links naar Fenylgroep aan.
Johan Lont 4 apr 2007 15:20 (CEST)Reageren
Pas op: Fenylgroep is niet hetzelfde als Aryl. Aryl is een breder begrip. Aan de benzeenring kan bijvoorbeeld een Cl-atoom (Chloor) zitten of een paar NO2-groepen (nitro-). Dat zijn allemaal voorbeelden van Arylgroepen, maar het zijn geen Fenylgroepen. Het lijkt mij het beste om ze maar aparte te laten. Als ze maar links naar elkaar bevatten (eventueel onder Zie ook). Johan Lont 4 apr 2007 15:24 (CEST)Reageren