Wikipedia:Samenvoegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:SV

Op Wikipedia:Samenvoegen worden artikelen geplaatst waarvan iemand meent dat ze beter samengevoegd kunnen worden. Dit kan een duplicaat zijn die door een andere schrijfwijze per ongeluk is aangemaakt, maar ook een tekst die beter in een ander artikel kan worden geplaatst, omdat een artikel te beknopt of niet relevant is om zelfstandig te bestaan.

De wens om artikelen samen te voegen hoeft niet door iedereen gedeeld te worden. U kunt te allen tijde een goed onderbouwd bezwaar plaatsen.

Let op: op deze pagina staan alleen de openstaande verzoeken. Afgehandelde verzoeken (al dan niet uitgevoerd) zijn te vinden op de maandpagina's onder het kopje Afgehandeld (alleen zichtbaar op de maandpagina's).

Artikelen nomineren voor samenvoeging[bewerken | brontekst bewerken]

Ziet u een artikel dat zou moeten worden samengevoegd met een ander artikel? Dan kunt u de wikipediagemeenschap daar op de volgende manier op wijzen:

 • Plak bovenaan het artikel met de juiste titel het sjabloon {{Samenvoegen van|naam van het andere artikel}};
 • Plak bovenaan het artikel waar de doorverwijzing moet komen het sjabloon: {{Samenvoegen naar|naam van het andere artikel}}.

Als u niet kunt kiezen of de keuze aan een ander wilt overlaten, dan kunt u in beide artikelen dit sjabloon gebruiken:

 • {{Samenvoegen|naam van het andere artikel}}.

Vermeld de genomineerde artikelen ook onderaan deze pagina.

Help mee![bewerken | brontekst bewerken]

Het samenvoegen van artikelen kan gedaan worden als twee bestaande artikelen elkaar qua inhoud overlappen. Het is een handmatig (niet-geautomatiseerd) proces waarbij twee bestaande overeenkomstige artikelen door een gebruiker worden samengevoegd tot één artikel. Alle Wikipediagebruikers mogen een samenvoeging uitvoeren.

Als twee artikelen worden genomineerd voor samenvoeging, dan kunt u op deze pagina overleggen met andere gebruikers om samen consensus te bereiken over het wel of niet samenvoegen. Als er na twee weken geen tegenargumenten zijn gegeven of als consensus bereikt wordt, dan kunt u uw gang gaan en de genomineerde artikelen samenvoegen. Vergeet daarbij niet - waar nodig - aan te geven waar overgenomen tekst vandaan komt in verband met de licentie.

Zelf twee artikelen samenvoegen verdient de voorkeur boven het te laten uitvoeren door een ander. Dus, heeft u tijd en kennis in huis, ga dan vooral uw gang. Heeft u niet genoeg verstand van het onderwerp, zoek dan een wikipediagebruiker die er wél verstand van heeft en de samenvoeging kan uitvoeren.

Voor meer informatie, zie Help:Samenvoegen van artikelen.Hulp nodig?[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Help:Samenvoegen van artikelen.

Archief[bewerken | brontekst bewerken]

Zie het archief voor voorgaande maanden (met afgehandelde voorstellen).

Controlelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Als iemand een fout maakt bij de nominatie, dan wordt dit door een bot gemeld op de controlelijst samenvoegen en indien mogelijk automatisch gecorrigeerd.

Categorieën[bewerken | brontekst bewerken]

U kunt ook categorieën nomineren voor samenvoeging. Gebruik hiervoor de categoriebeoordelingslijst.

 • Colovaginoplastiek invoegen in vaginoplastiek. Beide pagina's gaan over dezelfde ingreep, hetzij een andere techniek. Het is verdedigbaar om ze gescheiden te houden, maar wellicht is het logischer om beide pagina's samen te voegen met een apart deelonderwerp voor verschillende technieken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Cixous (overleg · bijdragen)
Tegen Tegen Beide pagina's beschrijven duidelijk het verschil in oorzaak/toepassing en ook de ingreep zelf. Je zou kunnen beargumenteren dat in algemene zin het uiteindelijke uiterlijke resultaat hetzelfde is, maar dat vind ik te kort door de bocht. Vasectomie en Castratie zijn ook aparte artikelen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pdreijnders (overleg · bijdragen)


Voor Voor Duidelijk hetzelfde. Mondo (overleg) 1 apr 2024 21:43 (CEST)[reageer]
Voor Voor Natuurlijk. Zie mijn reactie van twee jaar geleden.Hartenhof (overleg) 2 apr 2024 06:39 (CEST)[reageer]
 • Voorleesprogramma naar Schermlezer - Gaat over hetzelfde concept en Schermlezer kan best wel wat uitbreiding gebruiken (is nu een heel kort artikel). - Mondo (overleg) 9 apr 2024 12:58 (CEST)[reageer]
  • McNaughton, D., Light, J., & Arnold, K. (2002). "What is Accessible Literacy Learning for Students with Severe Disabilities?" Augmentative and Alternative Communication, 18(1), 20-35.
  • Erickson, K. A., & Koppenhaver, D. A. (2007). "The Effects of Classroom-based Speech Generating Device Use on the Communicative Interactions of Students with Multiple Disabilities." Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 50(2), 508-523.
  Ik kan het bestaan van deze bronnen niet verifiëren. Augmentative and Alternative Communication, 18(1) noemt geen artikel van de hand van McNaughton, Light en Arnold met de titel 'What is Accessible Literacy Learning for Students with Severe Disabilities?', en Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 50(2) noemt geen artikel van Erickson en Koppenhaver met de titel 'The Effects of Classroom-based Speech Generating Device Use on the Communicative Interactions of Students with Multiple Disabilities'. De titels leveren geen zoekresultaten op (behalve het Wikipedia-artikel), en ze komen evenmin voor op de lijsten van publicaties van deze auteurs (die wel bestaan en ook samen gepubliceerd hebben).
  Ik vermoed dan ook dat het fictieve bronnen betreft, dat dit artikel computergegenereerd is, en dat er geen controle heeft plaatsgevonden. Jeroen N (overleg) 9 apr 2024 14:12 (CEST)[reageer]
  Wat goed gevonden van je! Heel erg bedankt voor je goede research! 🙂

  De aanmaker, @Michael.minne, heeft zo te zien wel gereageerd op een ander artikel van zijn hand op zijn overlegpagina. Daarom ping ik hem bij deze even, zodat hij in de gelegenheid wordt gesteld om op je bevindingen te reageren. 🙂 Mondo (overleg) 9 apr 2024 14:48 (CEST)[reageer]
  Dag Jeroen,
  Ik heb de linken verwijderd aangezien dit voor verwarring zorgt. Inhoudelijk klopt dit artikel met betrekking tot de gebruikte technologie om tegemoet te komen aan jongeren hun noden in het buitengenwoon onderwijs.
  Ik ben nog nieuw en volop aan het verkennen hoe dit systeem werkt.
  Met vriendelijke groet, Michael.minne (overleg) 9 apr 2024 18:02 (CEST)[reageer]
  @Michael.minne dus? Heb je het artikel zelf geschreven of niet? Want de gebruikte afbeelding is volgens mij ook niet door jou gemaakt, en dat claim je wel dus die is ondertussen genomineerd voor verwijdering. Ciell need me? ping me! 9 apr 2024 18:22 (CEST)[reageer]
  Dat artikel heb ik geschreven. De bronnen had ik vermeld als bijkomende informatie over de uitdagingen waarvoor leerlingen met beperkingen staan. Het artikel is een eerste aanzet om verder uit te werken, eerder synoptisch.
  De foto wordt gebruikt op onze schoolwebsite en is vrij van auteursrechten. Het is een foto die genomen werd tijdens mijn lessen. Vandaar dat het aangezicht van de leerlingen niet in beeld wordt gebracht. (als je op internet een zoekopdracht ingeeft worden 90% van de personen herkenbaar weergegeven.)
  Welke tools gebruikt u om de echtheid te verifiëren en een onderbouwd oordeel te vormen? Michael.minne (overleg) 10 apr 2024 09:16 (CEST)[reageer]
  Kun je ingaan op mijn opmerkingen? Je zegt dat je de bronnen verwijderd hebt omdat ze 'verwarring' zouden veroorzaken, maar de bronnen lijken helemaal niet te bestaan. In ieder geval kloppen de vindplaatsen niet, dus waar kan ik ze raadplegen? Jeroen N (overleg) 10 apr 2024 17:10 (CEST)[reageer]
 • Frigg (godin) samenvoegen met Frige. Sjablonen geplakt maar hier nog niet vermeld. Automatisch bericht van MrBlueBot (overleg) 14 apr 2024 03:00 (CEST)[reageer]
 • Friezen (vroege middeleeuwen) samenvoegen met Geschiedenis van Friesland. Sjablonen geplakt maar hier nog niet vermeld. Automatisch bericht van MrBlueBot (overleg) 15 apr 2024 03:00 (CEST)[reageer]
  Omdat Otto S. Knottnerus op deze pagina geen toelichting heeft gegeven en het aan MrBlueBot heeft overgelaten, hierbij zijn onderbouwing gekopieerd vanaf de overlegpagina:

  In het woud van pagina's over de geschiedenis van Friesland is dit misschien teveel van het goede, temeer daar er geen vergelijkbarte pagina's in andere talen bestaan. Otto S. Knottnerus (overleg) 14 apr 2024 18:51 (CEST)

  Mondo (overleg) 15 apr 2024 12:12 (CEST)[reageer]
  Ik kon het juiste "knopje" niet vinden.Otto S. Knottnerus (overleg) 15 apr 2024 14:27 (CEST)[reageer]