Vaginoplastiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Colovaginoplastiek in dit artikel ingevoegd zou moeten worden of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een doorverwijzing te worden (bekijk voorstel).
Vaginoplastiek

De vaginoplastiek,[1] ook wel vaginaplastiek[2] of elytroplastiek[3] genoemd, is een geslachtsaanpassende operatie aan het onderlichaam, de meest gebruikelijke voor een man-naar-vrouw-transseksueel. Er wordt een snede gemaakt in de lengte van de penis. Een snede in het scrotum maakt de weg vrij om een holte te creëren nadat de testikels zijn verwijderd. De huid die eerst aan de buitenkant van de penis zat, wordt nu gebruikt als binnenbekleding om van de holte een vagina te maken. De zenuwen van de penis worden ingekort en omgevormd naar een clitoris. Van de balzakhuid worden de buitenste schaamlippen gemaakt. Van de voorhuid maakt men in de meeste gevallen nog de binnenste schaamlippen.

Herstel[bewerken | brontekst bewerken]

Na de operatie is de patiënt zeker nog vijf dagen aanwezig in het ziekenhuis. Urineren gaat in de eerste dagen via een katheter. Om ontlasting zo veel mogelijk tegen te gaan krijgt de patiënt in het ziekenhuis vloeibaar voedsel. Als de patiënt naar huis mag, is bedrust nog steeds nodig. Na twee weken kan men beginnen met dilateren; het openhouden en oprekken van de vagina. In het begin kan dit erg pijnlijk en gevoelig zijn. Na ongeveer een maand kan de patiënt weer voorzichtig lichte zaken ondernemen, daar het goed aanvoelt. Geslachtsgemeenschap is mogelijk na ongeveer twee maanden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]