Overleg sjabloon:Bronvermelding parlement.com overname

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Effeietsanders in het onderwerp Overname toegestaan - niet meer

www.parlement.com is de website van het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) van de Universiteit Leiden.

Voor het gebruik van www.parlement.com als bron:

  • Overname van gegevens en teksten uit die website voor wikipedia is toegestaan (ook met verdere bewerkingen en GFDL licentie-voorwaarden)
  • Auteursrechten van foto's op www.parlement.com berust meestal niet bij www.parlement.com zelf. Deze foto's kunnen dus niet zonder specifieke toestemming van de rechthebbende gebruikt worden.
  • Als het gaat om snel veranderende informatie, zoals biografieën van actuele politici, dan stellen ze het op prijs als we een link naar het oorspronkelijke artikel erbij zetten. Zo kan de lezer zelf nagaan of er nog iets veranderd is nadat de informatie is overgenomen.

Voor de correspondentie met www.parlement.com, zie: Overleg help:Gebruik van openbare bronnen#www.parlement.com Johan Lont 23 mei 2005 11:39 (CEST)Reageren

Directe link naar biografie[brontekst bewerken]

Op Overleg help:Gebruik van openbare bronnen (link naar specifieke versie) staat dat een medewerker van www.parlement.com schreef:

"Mocht er toch via 'knippen en plakken' informatie worden overgenomen, dan zouden wij het op prijsstellen dat als bron (in de vorm van een aanklikbare link) wordt vermeld: www.parlement.com/bio.... en datum waarop de informatie is overgenomen."

De informatie op die biografie-pagina's wordt namelijk systematisch bijgewerkt als het nodig is. Bovendien gebruikt de website www.parlement.com een systeem van pagina-codering, waarbij een directe link naar een biografie nooit wordt veranderd, zodat het risico van 'gebroken links' beperkt is. .

Op dit moment bevat Sjabloon:Parlement alleen maar een link naar de centrale pagina van parlement.com. Je kunt het sjabloon dus niet gebruiken om een directe link naar een biografie te maken. Dat is mijn bezwaar tegen dit sjabloon, maar vandaag bedacht ik dat die link met een parameter in het sjabloon kan worden aangebracht.

Ik ga nu eens kijken of ik dat voor elkaar kan krijgen. Johan Lont (voorbehoud) 9 jan 2008 17:00 (CET)Reageren


Volgens mij werkt het zo. En hij kan nog steeds op de oude manier (zonder parameters) gebruikt worden. Johan Lont (voorbehoud) 9 jan 2008 17:37 (CET)Reageren

Overname toegestaan - niet meer[brontekst bewerken]

Per 1 februari heeft parlement.com haar beleid ten opzichte van het vooraf toestaan van overname van haar teksten aangepast. Helaas leest de colofon vanaf die datum de volgende tekst: "Op alle teksten is het auteursrecht van toepassing. Als u voornemens bent informatie over te nemen (geheel, gedeeltelijk of in bewerkte vorm, voor eigen gebruik, publicatie of onderzoek) neemt u dan contact op met de redactie. Voor veel afbeeldingen geldt dat de rechthebbenden expliciet toestemming hebben gegeven voor publicatie op parlement.com."

Dit houdt in dat auteursrechtelijk gezien, overname van tekst niet meer is toegestaan zonder voorafgaande toestemming, zoals dat daarvoor wel het geval is. Ik zal het sjabloon dan ook verplaatsen naar een nieuwe titel, zodat er triage kan plaatsvinden. Immers, je kunt ook bronvermelding doen zonder dat je letterlijk tekst hebt overgenomen. De toestemming van reeds overgenomen teksten kan uiteraard niet teruggetrokken worden, dus alles wat voor 1 februari op Wikipedia is geplaatst, kan gewoon blijven staan. Effeië T.Sanders 3 apr 2016 21:59 (CEST)Reageren