Overleg sjabloon:Citeer rechtspraak

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Marc Schroeder in het onderwerp Twee dingetjes

Dag @SQB, jij hebt ongeveer een jaar geleden "Sjabloon:Citeer Rechtspraak" aangemaakt om verwijzingen te maken naar uitspraken van Nederlandse gerechten. Ik heb dit sjabloon herwerkt om het breder te kunnen gebruiken om te verwijzen naar rechtspraak van om het even welke rechterlijke instantie (Nederlands, Belgisch, Europees, internationaal, ...). Ik heb hierbij ook rekening gehouden met de richtlijnen voor verwijzingen die in juridische middens gebruikt worden, voor zowel Nederland als België. Omdat het sjabloon nu breder gebruikt kan worden dan enkel voor de Nederlandse Rechtspraak, heb ik het ook hernoemd van 'Citeer Rechtspraak' (met hoofdletter 'R') naar 'Citeer rechtspraak' (met kleine letter 'r'). Ik heb de verwijzing naar dit sjabloon ook aangepast op elke Wikipedia-pagina waar het reeds gebruikt werd; er blijven dus geen redirects van de oude sjabloonpagina 'Citeer Rechtspraak' (met hoofdletter) meer over. Deze oude sjabloonpagina is dus overbodig geworden en ik heb deze dan ook genomineerd voor verwijdering. Mocht je denken dat er nog iets kan gefinetuned worden aan dit herwerkt sjabloon, laat zeker weten! ;-) Brentjee (overleg) 12 jul 2022 07:21 (CEST)Reageren

Fantastisch werk, bedankt! SQB (overleg) 20 jul 2022 13:57 (CEST)Reageren

Twee dingetjes[brontekst bewerken]

Het huidige sjabloon zet de vindplaats (NJ, Jur. etc.) automatisch geheel in cursief. Probleem is dat dat dus ook geldt voor de nummers - je krijgt NJ 1981/635, m.nt. C.J.H. Brunner i.p.v. NJ 1981/635. Dat lijkt mij niet helemaal de benoeming en staat m.i. tamelijk lelijk. Me dunkt dat het beter zou zijn de cursivering handmatig toe te voegen bij het gebruiken van het sjabloon.

Een ander punt is dat het sjabloon - zoals elk citeersjabloon - eindigt op een punt. Dat is niet zo'n probleem als het in een voetnoot wordt gebruikt, maar wel als het (zoals bijv. hier tussen haakjes in een lopende zin wordt geplaatst; daar hoort natuurlijk geen punt te staan. Ik ben er niet zo uit wat hier een handige oplossing voor zou zijn - misschien toch niet het sjabloon gebruiken in de lopende tekst? Meningen over beide punten worden gewaardeerd! JorisEnter (overleg) 6 feb 2023 13:09 (CET)Reageren

Ik ping overigens ook even @SQB:, @Brentjee: en @Marc Schroeder: die hier mogelijk een mening over hebben. JorisEnter (overleg) 6 feb 2023 21:03 (CET)Reageren
'vindplaats' vermeldt gestructureerde informatie alla Sjabloon:Citeer tijdschrift. Tot 3 vindplaatsen kunnen worden opgegeven.
Omdat 'vindplaats' uit meerdere items is samengesteld kunnen deze items typografisch verschillend worden weergegeven.
Ik heb de sjabloon met meerdere parameters getest in Exceptieve toetsing#Samenvattend.
De outputs waren
  • Concl. Mr. R.J.G.M. Widdershoven en mr. P.J. Wattel, ECLI:NL:RVS:2021:1468, bij Raad van State 7 juli 2021, 202006932/3/A3, 202002668/2/A3 en 202000475/2/A3, NTFR 2021/2588, noot mr. W.E. Nent-Vroomen. "overweging 3.6.3."
  • Concl. mr. G. Snijders, ECLI:NL:RVS:2022:1441, bij Raad van State 18 mei 2022, 202100115/2/A2 en 202006816/2/A2, JOM 2022/233. "overweging 7.7."
In Italics waren enkel
  • NTFR en "overweging 3.6.3."
  • JOM en "overweging 7.7."
Mijn bevindingen zijn:
  • 'vindplaats' is weergegeven in italics en 'jaargang' niet. De weergave NJ 1981/635, m.nt. C.J.H. Brunner (alles in Italics) kan ik dus niet herhalen. Misschien was alles onder 'vindplaats' aangeroepen, en bleven de parameters 'jaargang' en 'noot' onbenut.
  • 'vindplaats2' en 'vindplaats3' worden niet weergegeven. Waren mijn aanroepen onjuist, of is er een bug in de broncode van de sjabloon?
  • De weergave van de ECLI moet naar mijn mening meer naar rechts.
  • Het is niet juist dat een sjabloon altijd op een punt eindigt. Indien een 'citaat' aanwezig is, dan eindigt de sjabloon met het citaat, en na het citaat komt geen punt.
  • De hierboven genoemde uitspraken hebben meer dan 3 vindplaatsen.
Mijn voorstellen zijn:
  • De broncode van de sjabloon moet worden nageplozen. Het roept om fouten wanneer men drie nagenoeg identieke blokken achter elkaar plakt en het van 'type' laat afhangen welk blok wordt uitgevoerd. Bestaat het verschil tussen conclusie (type 2) en annotatie (type 3) in wezen niet slechts in het verschil tussen de string "conclusie" en de string "annotatie" in verder dezelfde weergave. Dan kan men volstaan met slechts één codeblok, en alleen bij het afdrukken van die string wordt getest of type==2 of type==3. Enzovoort.
  • Ik denk dat ik behoefte heb aan een nieuwe optionele parameter 'celex', die, wanneer hij wordt aangeroepen met een inputwaarde zoals 61993CJ0415, als output heeft
CELEX:61993CJ0415
  1. Men kan die parameter overbodig vinden, omdat 'ecli' reeds naar de EU uitspraken wijst. Maar de 'celex' parameter zou zonder een tweede click rechtstreeks voeren naar de uitspraak in Nederlandse taal.
  2. Ik heb daarmee gespeeld, maar zoek nog naar een bug, die waarschijnlijk te maken heeft met reeds aanwezige bugs.
  3. Laat weten of een optionele 'celex' parameter de boel niet onnodig zwaar maakt. Orienteer je aan de Infoboxen bij de EU-arresten, (Bosman-arrest, Arrest Zhu en Chen, ...).
Test:
Een bugfix van de sjabloon, eventueel met toevoeging van nieuwe parameters vindplaats4+noot4 en vindplaats5+noot5, kan worden getest op de artikelen
Marc Schroeder (overleg) 10 feb 2023 03:07 (CET)Reageren