Pa Sembrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pa Sembrug
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Zuidoost
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 58′ OL
Overspant sierwater
Brugnummer 1145
Bouw
Bouwperiode 1999
Gebruik
Huidig gebruik voetpad
Architectuur
Materiaal beton
Pa Sembrug (groot-Amsterdam)
Pa Sembrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Pa Sembrug vanuit het oosten genomen.
Pa Sembrug vanuit het oosten genomen.
Naambordje met vaas en bloemen.
Naambordje met vaas en bloemen.
Afgezaagde boom met ingelijste tekst naast de brug.
Afgezaagde boom met ingelijste tekst naast de brug.

De Pa Sembrug (brug 1145) is een vaste brug in Amsterdam-Zuidoost.

De brug is gelegen in een voetpad tussen het Nellesteinpad en de weg behorende bij het galerijflatgebouw Kruitberg. De brug ligt op de plek van het deel van de flat Groeneveen, dat op 4 oktober 1992 instortte nadat een vrachtvliegtuig van El Al ter plaatse neerstortte.

Brug 1145 werd in eerste instantie rond 1968 aangelegd in de zuidelijke haak van de flat Groeneveen. Daar loopt een water waarover diverse bruggen liggen met bruggen uit de serie 114X, die hier keurig oplopend genummerd zijn van 1140-1149. Het ontwerp van die bruggen was meest afkomstig van Dirk Sterenberg van de Dienst der Publieke Werken.[1] In de afwikkeling van de ramp werden de terreinen opnieuw ingericht; de genoemde brug verdween. Er kwam in 1999 na opdracht van Stadsdeel Zuidoost een nieuwe bijna twaalf meter lange en 8,5 meter brede brug op een nieuwe plaats, ontworpen door Georges Descombes met/van het kantoor van Herman Hertzberger. Die brug ligt over een soort insteekhaventje, dat na de ramp werd aangelegd. De brug ging vanaf de aanleg anoniem door het leven, zelfs zonder een aangegeven nummering.

In 2016/2017 kon de Amsterdamse bevolking ideeën insturen voor nog anonieme bruggen of bruggen met officieuze namen. Het comité Pa Sem diende een verzoek in een van de bruggen in de Bijlmermeer naar Pa Sem te vernoemen. Pa Sem was de bijnaam van Willem Jacob Symor (1936-2008), landelijk bekend vanwege het feit dat hij vlak na de vliegramp terugging naar de brandende flats en er een jongetje uithaalde, waarbij hij zelf zwaar gewond raakte. Bij de vernoeming werd diverse keren het nummer 1145 gebruikt,[2] maar in het officiële stuk ontbrak het weer.

De officiële naamgeving was op 4 oktober 2017, vijfentwintig jaar na de ramp. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg, zelf woonachtig in de wijk, verrichtte de officiële handeling door het aanbrengen van de naamplaat in aanwezigheid van drie dochters van Symor. Op die dag werd ook een gedenkplaat onthuld. In de omgeving staat ook 'De boom die alles zag'.