Pachacuti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pachacuti, tekening van Guaman Poma.

Pachacuti Inca Yupanqui (gestorven in 1471/1472) (Pachakutiq Yupanki in Quechua) (of Pachacutec) was een zoon van Viracocha Inca en werd de negende Inca-heerser van het koninkrijk Cuzco. Hij heeft dit koninkrijk omgevormd tot het bekende Incarijk door het uit te breiden naar een groot deel van Peru en een stuk van Ecuador. Hij regeerde van 1438 tot zijn dood in 1471/1472.

Pachacuti reorganiseerde zijn nieuwe rijk, de Tawantinsuyu ("de vier verenigde provincies"). In deze bestuursvorm waren er vier heersers, de apo, die elk een van de vier provincies (suyu) onder beheer had. Onder deze bestuurders stonden de t'oqrikoq, de lokale leiders die een stad of vallei bestuurden. Elke apo had ongeveer 15 t'oqrikoq onder zich.

Succes[bewerken]

Viracocha Inca wilde eigenlijk eerst de broer van Pachacuti tot koning kronen. Het Koninkrijk Cuzco dreigde te worden overgenomen door de Chancas uit het westen, de aartsvijanden van de Inca's. Pachacuti had hier de kans om zijn vader te overtuigen van zijn tactisch inzicht. Terwijl Viracocha Inca en Pachacuti's broer de strijd uit de weg gingen, maakte Pachacuti de mannen klaar om het koninkrijk koste wat het kost te verdedigen. Hij slaagde hierin en versloeg de Chancas. Hij won hiermee tevens de steun van het volk en de steun van zijn vader, die hem als koning aanwees.

Veroverd gebied[bewerken]

Brooklyn Museum - Pachacuti, Tenth Inca, 1 of 14 Portraits of Inca Kings - overall.jpg

In het rood de veroverde gebieden van Pachacuti:

1438
1463
1493