Pachacuti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pachacuti, tekening van Guamán Poma

Pachacuti Inca Yupanqui of Pachacutec (gestorven in 1471/1472; Pachakutiq Yupanki in Quechua) was de negende Inca-heerser. Hij was een zoon van Viracocha Inca en heeft het Incarijk uitgebreid van het gebied rondom de stad Cuzco naar een groot deel van het huidige Peru en een deel van Ecuador. Hij regeerde van 1438 tot zijn dood in 1471/1472.

Pachacuti reorganiseerde zijn nieuwe rijk, de Tawantinsuyu ("de vier verenigde provincies"). In deze bestuursvorm waren er vier heersers, de apo, die elk een van de vier provincies (suyu) onder beheer had. Onder deze bestuurders stonden de t'oqrikoq, de lokale leiders die een stad of vallei bestuurden. Elke apo had ongeveer 15 t'oqrikoq onder zich.

Militair succes[bewerken | brontekst bewerken]

Viracocha Inca wilde eigenlijk eerst de broer van Pachacuti tot koning kronen. Het koninkrijk Cuzco dreigde te worden overgenomen door de Chanca's onder hun vorst Anku Walluq uit de regio Apurimac in het westen, de aartsvijanden van de Inca's. Pachacuti had daardoor de kans om zijn vader te overtuigen van zijn tactisch inzicht. Terwijl Viracocha Inca en Pachacuti's broer de strijd uit de weg gingen, maakte Pachacuti de mannen klaar om het koninkrijk koste wat het kost te verdedigen. Hij slaagde hierin en versloeg de Chanca's. Hij won hiermee tevens de steun van het volk en de steun van zijn vader, die hem als opvolger aanwees.

Veroverd gebied[bewerken | brontekst bewerken]

Pachacuti afgebeeld op een 18e-eeuws olieverfschilderij

In het rood de door Pachacuti veroverde gebieden:

1438
1463
1493

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pachacútec van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.