Pachacuti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pachacuti, tekening van Guaman Poma.

Pachacuti Inca Yupanqui of Pachacutec (gestorven in 1471/1472; Pachakutiq Yupanki in Quechua) was de negende Inca-heerser, en de eerste heerser van het Inca rijk. Per geboorte was zijn voornam, Cusi, maar later in zij leven als Inca keizer zou hij de naam Pachacuti op zichzelf nemen. Een naam dat veel mogelijke translaties heeft, zoals: Aardbeving, hervormer van de wereld, catastrofe, of, hij die de aarde zal laten beven. Cusi was een zoon van Viracocha Inca en heeft het Incarijk uitgebreid van het gebied rondom de stad Cuzco naar een groot deel van het huidige Peru en een deel van Ecuador. Hij regeerde van 1438 tot zijn dood in 1471/1472.

Pachacuti reorganiseerde zijn nieuwe rijk, de Tawantinsuyu ("de vier verenigde provincies"). In deze bestuursvorm waren er vier heersers, de apo, die elk een van de vier provincies (suyu) onder beheer had. Onder deze bestuurders stonden de t'oqrikoq, de lokale leiders die een stad of vallei bestuurden. Elke apo had ongeveer 15 t'oqrikoq onder zich. Pachacuti was een grote voorstander voor het aanbidden van de zonnen god Inti. Hij heeft zelfs het Inti Raymi festival gesticht. Een jaarlijks festival die nogsteets word gevierd door de mensen van Cusco.

Militair succes[bewerken | brontekst bewerken]

Viracocha Inca wilde eigenlijk eerst de broer van Cusi (Later bekent als Pachacuti) tot koning kronen. Maar het koninkrijk Cuzco dreigde te worden overgenomen door de Chanca's uit de regio Apurimac in het westen, de aartsvijanden van de Inca's. Cusihad daardoor de kans om zijn vader te overtuigen van zijn tactisch inzicht. Terwijl Viracocha Inca en Cusi's broer de strijd uit de weg gingen, door te vluchten in de nabije heuvels, maakte Cusi de mannen klaar om het koninkrijk koste wat het kost te verdedigen. Hij slaagde hierin en versloeg de Chanca's. Hij won hiermee tevens de steun van het volk en uiteindelijk de steun van zijn vader, die hem als opvolger aanwees. Toen hij uiteindelijk de troon zou erven zou Cusi een nieuwe naam krijgen, Pachacuti. Na dit succes tegen de Chanca's zou zijn militair succes niet halten, sins na dit eerste succes, zou hij, en later samen met zijn zoon Tùpac Inca Yupanqui, vele regios vooral ten noorden van Cusco in het Andes gebergte veroveren met zijn militaire strategiën en sterke leiderschap.

Veroverd gebied[bewerken | brontekst bewerken]

Brooklyn Museum - Pachacuti, Tenth Inca, 1 of 14 Portraits of Inca Kings - overall.jpg

In het rood de door Pachacuti veroverde gebieden:

1438
1463
1493
Zie de categorie Pachacútec van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.