Aymara (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van de Aymara.
Biddende Aymara-vrouw

Aymara is de naam van een volk in het westen van Bolivia, het uiterste zuidoosten van Peru, het noordoosten van Chili en het noordwesten van Argentinië.

De Aymara zijn een inheems volk dat onder de Spaanse overheersing van het laagland overleefde in de hooglanden van de Andes. Ze behielden hun eigen taal, het Aymara, en hadden nauwelijks deel aan het bestuur van de onafhankelijke staten Bolivia en Peru. De Boliviaanse president (2006-2019) Evo Morales is van Aymaraanse afkomst, evenals zijn minister van Buitenlandse Zaken David Choquehuanca. In zijn regering schafte Morales direct het ministerie voor indianenzaken af, een ‘racistische’ instelling, vond hij, in een land waar drie op de vijf mensen geldt als indiaans.

In 2009 kreeg Bolivia een nieuwe grondwet, die van het land een "plurinationale staat" maakte. De Aymara en andere inheemse volkeren kregen het recht op het behoud van hun taal, hun cultuur, hun traditionele geneeskunde en hun rechtssysteem, de "justicia comunitaria". In het parlement hebben ze een aantal gereserveerde zetels. Ze verschijnen daar in traditionele kleding en kiezen net als Morales voor traditionele rituelen bij hun installatie.

Tot het cultureel erfgoed van de Aymara behoort de danza diablada of duivelsdans, een mengsel van indiaanse en spaans-koloniale invloeden.