Pak slaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een pak slaag, of kortweg slaag, is een 'pak' (versta: portie, hoeveelheid) pijnlijke slagen die worden toegediend aan een slachtoffer, bijvoorbeeld bij wijze van lijfstraf of foltering.

Typen[bewerken]

Indien de slagen op het achterwerk worden gericht zijn specifieke termen zoals billenkoek, pak voor de broek of pak voor de billen eerder gangbaar. Andere termen verwijzen vaak naar het strafwerktuig, bijvoorbeeld 'van de zweep' of 'stokslagen'.

Een pak slaag kan in meerdere houdingen worden toegediend, zoals liggend (bijvoorbeeld op bed), staand, 'over de knie' (vaak eigenlijk over de schoot; vaak gebruikt voor kinderen), liggend over of leunend op een object (al dan niet vastgebonden), opgehangen (bijvoorbeeld aan de polsen) en in de luierhouding. In de laatstgenoemde houding wordt de gestrafte op de rug neergelegd en worden diens benen omhoog getild, waarna op de billen geslagen wordt.

Artistieke titels[bewerken]

Culinair[bewerken]

Uitgesproken met een Nederlands-Arabisch accent met een langgerekte 'a' (fonetisch "pa:k sʃlaaaaaaχ") is het een in Spijkenisse ontstaan gerecht dat geserveerd wordt in grillrooms en shoarmazaken. Het recept bestaat uit een opengesneden stokbrood met gesmolten kaas, uien, knoflooksaus en sambal. De naam is een metonymie naar het pak slaag dat de eter ervan zou riskeren van woonpartner(s) te krijgen wegens de sterk geurende ingrediënten. Net als kapsalon ontstond dit gerecht op aanvraag van klanten: na een lange studiosessie waren hiphop-crew Ill-Legal en house dj Vato Gonzalez op zoek naar een nieuw gerecht dat ook 's nachts besteld kon worden.

Bronnen[bewerken]