Paliperidon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Paliperidon
Paliperidone.svg
(RS)-3-[2-[4-(6-fluorobenzo[d]isoxazol-3-yl)-1-piperidyl]ethyl]-7-
hydroxy-4-methyl-1,5-diazabicyclo[4.4.0]deca-3,5-dieen-2-on
Farmaceutische gegevens
F 22-33%[1]
t1/2 23 uur
Uitscheiding Renaal
Gebruik
Geneesmiddelengroep Psycholeptica
Subklasse Atypische antipsychotica
Merknamen Invega
Indicaties Schizofrenie
Toediening Oraal, vertraagde afgifte
Databanken
CAS-nummer 144598-75-4
ATC-code N05AX13
PubChem 115237
Farmacotherapeutisch Kompas Paliperidon
Chemische gegevens
Formule C23H27F1N4O3
Molaire massa 426,484 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Paliperidon is een geneesmiddel voor de behandeling van schizofrenie dat op de markt wordt gebracht door Janssen-Cilag BV onder de merknaam Invega. Het is ontwikkeld bij Janssen Pharmaceutica[2] als een doorontwikkeling van het langer bestaande antipsychoticum risperidon, ook van Janssen Pharmaceutica. Paliperidon maakt gebruik van een type tabletten met een speciaal mechanisme (de zogenaamde OROS-technologie). Door dat mechanisme wordt de werkzame stof gelijkmatig over de hele dag aan het lichaam afgegeven. Dat moet ervoor zorgen dat het geneesmiddel tegelijk effectief is en minder bijwerkingen geeft.

Dosering[bewerken]

Door de verlengde afgifte hoeft men ’s morgens slechts één tablet in te nemen, die de hele dag werkt. Paliperidon-tabletten zijn in verschillende sterktes beschikbaar.

Bijwerkingen[bewerken]

De meest voorkomende bijwerkingen die soms kunnen optreden bij gebruik van paliperidon zijn: hoofdpijn, slaperigheid, gevoel van duizeligheid, rusteloosheid, beven, vertraagd bewegen, verandering van de hartslag (sneller, langzamer of onregelmatiger), daling van de bloeddruk bij het opstaan (gaan staan), maagpijn, droge mond, meer speekselvorming, misselijk gevoel (braken), weinig energie, vermoeidheid, gewichtstoename en veranderingen in de spieren, zoals hogere spierspanning, stijfheid of krampen.