Naar inhoud springen

Paltsgraaf van het Lateraanse paleis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 24 jul 2019 om 02:08. (→‎top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Paltsgraaf van het Lateraanse paleis (Lat. comes palatinus Sacri Palatii Lateranensis), officieus bekend als Romeins graaf, Lateraans graaf of pauselijk graaf, is een van de adellijke titels die door de paus, als wereldlijk soeverein van Vaticaanstad en hiervoor van de Kerkelijke Staat, kan worden verleend. De titel kan ofwel persoonlijk ofwel erfelijk zijn.

Geschiedenis

Deze grafelijke titel werd sinds de 15de eeuw verleend vaak verleend door zowel pausen als keizers van het Heilige Roomse Rijk, waardoor de titel soms ook als graaf van het Heilige Roomse Rijk wordt aangeduid, zelfs wanneer de titel door de paus verleend wordt.

De paus is, ook na het verlies van het merendeel van het pauselijke grondgebied in 1870, adellijke titels blijven verlenen, meestal aan buitenlanders. In het Verdrag van Lateranen van 1929 staat, meer bepaald in artikel 42, dat de Italiaanse overheid deze titels erkent, dat de paus de bevoegdheid behoudt tot het verlenen ervan en dat ze beschouwd worden als gelijkwaardig aan de Italiaanse titels.

De titel is echter na het pontificaat van Paus Johannes XXIII niet meer verleend.

Bekende recipiënten