Pandava's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pandava (epos))
Ga naar: navigatie, zoeken
Reliëf van vijf Pandava's en hun vrouw Draupadi.
De vijf Pandava's in een wayang kulit-voorstelling

De Pandava's zijn hoofdrolspelers in het Indiase epos Mahabharata. Ze zijn de zonen van Pandu.

De eerste drie zonen zijn zonen van Pandu's eerste vrouw Koenti

en de tweelingen zijn zonen van zijn tweede vrouw Madri

  • Nakula en
  • Sahadeva

Vanwege een vloek is Pandu zelf onvruchtbaar; met behulp van een toverspreuk worden de vrouwen bevrucht door verschillende goden.

  • Yudhishtira's vader is Dharma die tevens Yama, de god van de dood is.
  • Bhima's vader is Vayu, de god van de wind.
  • Arjuna is zoon van Indra, heerser van de hemel.
  • Nakula en Sahadeva zijn goden van de Ashwini sterren.

De vijf broers, de Pandava's, trouwen met één vrouw, Draupadi. Zij is de dochter van koning Drupada. Ajuna wint haar hand bij een wedstrijd pijlschieten. Zijn moeder, Kunti, zegt hem dat hij alles met zijn broers moet delen. Als blijkt dat hij een vrouw heeft meegebracht, kan zij haar woorden niet meer terugnemen. Draupadi wordt zo de vrouw van alle vijf Pandava's.

In de Mahabharata vechten de Pandava's met hun honderd neven, de Kaurava's. Met behulp van Krishna winnen de Pandava's uiteindelijk wel, maar gaat hun lijn ten onder.

Panca Pandawa[bewerken]

Vertaald uit het Indonesisch, De vijf Pandawa's.

Yudhishtira is de oudste van de Pandava's. Hij is de belichaming van god Yama en geboren uit Kunti. Hij is zeer verstandig, heeft geen vijanden en bijna nooit gelogen in zijn leven. Heeft een zeer hoge moraal, liefde en vergeving. En hij vergeeft vijanden die zich hebben overgegeven. Heeft de bijnaam Dhramasuta (zoon van Dharma), Ajathasatru (Heeft geen vijanden) en Bharata (afdaling van Maharaja Bharata). Hij werd de Maharaja van de wereld, na de grote oorlog op Kurukshetra beëindigd was en hij de ceremonie Aswamedha gedaan had door het samenvoegen van de koninkrijken van het al-oude India door zijn invloed. Na pensionering reisde hij in heiligdom naar de berg Himalaya samen met zijn broers, naar de uiteindelijke eindbestemming van hun leven. Na een lange reis, ging hij naar de hemel. Puntadewa werd zijn nieuwe naam.

Yudistira

Bima is de tweede zoon van Kunti en Pandu. Naam van Bhima in Sanskriet betekent "verschrikkelijk". Hij is de belichaming van god Bayu. Zijn bijnaam is Bayusutha. Bima is zeer sterk, heeft lange armen, is lang, en de meeste gevreesde en confronterende van al zijn broers. Toch heeft hij een goed hart. Hij is goed in het omgaan met het wapen gada Rujapala en een goede kok. Bhima houd ook erg van eten en heet daarom ook Werkodara. Expert in de strijd die de Pandava hard nodig hebben om hen aan de overwinning en de winst te helpen om de grote slag Kurukshetra. Bhima heeft één zoon uit de grote-race genaamd Ghatotkacha. Hij hielp zijn vader ook bij het vechten, maar kwam te overlijden. Bimah uiteindelijk won de strijd en gaf de troon aan zijn broer, Yudhisthira. Tegen het einde van zijn leven deed hij de heilige reis met de Pandava naar de berg Himalaya. Daar is hij gestorven en ging naar de hemel. Hij heet ook wel Brantasena. Ghatotkacha was 1 van zijn zonen. Twee andere zonen zijn Antareja en Antasena.

Bima

Arjuna is de jongste zoon van Kunti en Pandu. Zijn naam (in Sanskriet) betekent "Shining", "de lichtende". Hij is de belichaming van god Indra, de god van de oorlog. Arjuna is heel vaardig in het boogschieten en is de beste ridder door Drona. Zijn kennis en kracht van oorlogen en de wetenschap van de Pandava's hebben ervoor gezorgd dat ze de overwinning hebben behaald in de grote slag te Kurukshetra. Arjuna heeft vele bijnamen, zoals Dhananjaya (veroveraar van rijkdom - omdat hij erin slaagde om de eer te behalen tijdens de ceremonie Rajasuya bij Yudhisthira); Kirti (die mooie gekroonde - want hem was een mooie kroon gegeven door god Indra toen hij in de hemel was); Partha (zoon van Kunti - Omdat hij de zoon is van Pritha, alias Kunti). In de Kurukshetra oorlog slaagde hij erin om de overwinning te behalen en benoemde hij Yudhisthira tot koning. Na dat Yudhisthira dood was reisde hij naar de heilige bergen van de Himalaya met de Pandava's en kwam vrij van het echte leven en werd een heilige. Tijdens zijn reis overleed hij en bereikte het paradijs. Een andere naam van hem is Janaka. Zijn belangrijkste wapens zijn de Pasopati-pijlen.

Arjuna

Nakula is een van de tweelingzonen van het echtpaar Madri en Pandu. Hij is de belichaming van de tweelinggod genaamd Aswin, 'Het Orakel' van het herstel van lichamelijke wonden en gebreken. Zijn tweelingbroer heet Sadewa. Hij is kleiner dan Nakula en de reïncarnatie van de god Aswin. Nadat zijn ouders stierven, werden hij en zijn broer verzorgd door Kunti, zij is de vrouw van Pandu. Nakula is heel erg slim en bekwaam met het zwaard. Dropadi zei dat Nakula de meest knappe man in de wereld is en een stoere ridder. Hij is harder actieve werken en houdt ervan zijn broers te dienen. Tijdens de ballingschap in het bos, kwamen Nakula en de drie anderen Pandava te overlijden door het drinken van een gif, maar Yudhisthira heeft ze weer tot leven gewekt. In het Matsya Koninkrijk geleid door koning Wirata, was hij de verzorger van de paarden. Tegen het einde van zijn leven, deed hij de heilige reis naar de berg Himalaya samen met zijn broers. Daar overleed hij onderweg en zijn geest ging naar de hemel.

Nakula

Sadewa is een van de tweelingzonen van het echtpaar Madri en Pandu. Hij is de belichaming van de tweelinggod genaamd Aswin, 'Het Orakel' van het herstel van lichamelijke wonden en gebreken. Zijn tweelingbroer heet Nakula. Hij is ouder dan Sadewa en tevens de reïncarnatie van de god Aswin. Nadat zijn ouders stierven, werden hij en zijn broer verzorgd door Kunti, zij is de vrouw van Pandu. Sadewa is zeer ijverig en wijs. Sadewa is ook gespecialiseerd in de astronomie. Yudhisthira heeft eens gezegd dat Sadewa een wijs man is, gelijk aan Brihaspati, Leraar van God. Hij is een harder actieve werken en houdt ervan broers te dienen. In het Matsya Koninkrijk geleid door koning Wirata, diende hij als herder van de koeien. Tegen het einde van zijn leven, deed hij de heilige reis naar de berg Himalaya samen met zijn broers. Daar overleed hij onderweg en zijn geest ging naar de hemel.

Sadewa

Zie ook[bewerken]

Kunti, moeder van de eerste drie zonen
Rangda eist de zoon van Dewi Kunti op, scène uit een Barong- en krisdans
Belangrijke personen