Pangasius hypophthalmus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pangasius hypophthalmus
Pangasius hypophthalmus
Pangasius hypophthalmus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Siluriformes (Meervalachtigen)
Familie:Pangasiidae (Reuzenmeervallen)
Geslacht:Pangasius
Soort
Pangasius hypophthalmus
(Sauvage, 1879)
Pangasius hypophthalmus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Pangasius hypophthalmus is een straalvinnige vis uit de familie meervalachtigen (Siluriformes). De vis komt oorspronkelijk voor in de rivieren Menam en Mekong in Zuidoost-Azië. De vis wordt tot 130 centimeter lang, en heeft donkergrijze tot zwarte vinnen. Jonge exemplaren hebben een iriserende regenboogglans, vandaar dat de Amerikanen deze vis regenbooghaai (iridescent shark) noemen. De soort is in andere rivieren uitgezet, veelal voor de visvangst van de lokale bevolking.

Voedsel[bewerken]

Pangasius hypophthalmus voedt zich met kreeftachtigen, andere vissen en plantaardig voer.

Voortplanting[bewerken]

Pangasius hypophthalmus trekt in het hoogwaterseizoen stroomopwaarts om te paren. Na het hoogwaterseizoen trekt de vis weer stroomafwaarts. Het precieze moment van trek hangt af van de rivier waar de vis zich bevindt, in de Mekongrivier dit is van mei tot juli en dan komt de vis weer terug van september tot december.

Als voedsel[bewerken]

Swai fillet.jpg

Pangasius hypophthalmus welke voor de consumptie wordt gebruikt komt voornamelijk uit Vietnam en Thailand. De vissen worden op grote schaal gekweekt en met rijstmeel en vismeel gevoerd. Omdat de vis snel groeit kunnen dichtheden van 150 exemplaren per kubieke meter worden gekweekt. Na ongeveer acht maanden hebben ze een gewicht van ongeveer een kilo bereikt en zijn ze groot genoeg voor verwerking. De vis wordt hierbij gedood en ter plekke gefileerd. Vervolgens worden de filets diepgevroren geëxporteerd. In de Verenigde Staten wordt de vis verkocht onder de naam swai.

Aquarium[bewerken]

In Zuidoost-Azië worden Pangasius-soorten nog weleens als siervis gebruikt, vanwege hun opvallende vorm en glimmende vinnen. Maar omdat deze riviervis veel ruimte nodig heeft, beweeglijk is, en in grotere groepen leeft, is ze voor aquaria eigenlijk niet geschikt. Tevens wordt de vis tamelijk groot, en kan ook bijten

Hun gezichtsveld is beperkt, waardoor iedere beweging, ook buiten het aquarium, als een gevaar wordt gezien, en de vis op de vlucht slaat. Hierbij kunnen ze zichzelf verwonden, als ze in paniek tegen de glazen aquariumwand botsen. De vis wordt het best gehouden bij een watertemperatuur tussen de 22 °C en 26 °C.