Reuzenmeervallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Reuzenmeervallen (Pangasiidae)
Pangasius hypophthalmus
Pangasius hypophthalmus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse: Neopterygii (Nieuwvinnigen)
Infraklasse: Teleostei (Beenvissen)
Superorde: Ostariophysi (Meervallen en karperachtigen)
Orde: Siluriformes (Meervalachtigen)
Superfamilie: Ictaluroidea
Familie
Pangasiidae
Bleeker, 1858
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De familie Reuzenmeervallen (Pangasiidae) behoort tot de orde der Meervalachtigen (Siluriformes) en komen voor in zoetwater en brakwater in zuidelijk Azië, van Pakistan tot Borneo. Onder de 30 leden van deze familie is de plantenetende bedreigde Pangasianodon gigas, een van de grootste bekende zoetwatervissen.

Hoewel Pangasiidae als natuurlijke groep gekend zijn, wijzen verscheidene studies erop dat deze groep waarschijnlijk die binnen Schilbeidae wordt gesitueerd. De familiestatus kan mogelijkerwijs niet voortgezet worden in de toekomst.

Twee fossiele soorten zijn Cetopangasius chaetobranchus en Pangasius indicus. Nochtans is de gemelde leeftijd van Pangasius indicus in het Eoceen betwijfeld. Daarom is het vroegst betrouwbare familielid Cetopangasius chaetobranchus in het Mioceen.

De rugvin is ver vooruit gepositioneerd, dicht bij het hoofd, en is vaak hoog en driehoekig, waardoor de gemeenschappelijke naam is geïnspireerd. De aarsvin is enigszins lang, met 26-46 stralen. Er zijn gewoonlijk twee paren baarddraden, kaakbaarddraden en één paar kinbarbelen. Niettemin heeft een Pangasianodon gigas slechts kaakbaarddraden. Het lichaam is samengeperst en er is een kleine vetvin aanwezig.

Lijst van geslachten[bewerken]

Uitgestorven[bewerken]

Referenties[bewerken]