Pannerdensch Kanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Muijz (overleg | bijdragen) op 17 mei 2007 om 22:25. (stijl; link)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Kanaal

Het Pannerdensch Kanaal bevindt zich tussen Doornenburg en Huissen en is zes kilometer lang en 135 m breed. Het verbindt de Nederrijn met de Rijn en werd gegraven tussen 1701 en 1709, aanvankelijk als verdedingingslinie zonder verbinding met Rijn en Waal; pas enkele jaren later werden deze verbindingen gelegd met als doel de watertoevoer naar de IJssel en de Nederrijn veilig te stellen. In de beginperiode leidde dit tot dijkdoorbraken en grote overstromingen.

De standaard afvoerverdeling van het Rijnwater is op het eerste splitsingspunt, bij Fort Pannerden, tweederde naar de Waal en eenderde naar het Pannerdensch Kanaal. Op het tweede splitsingspunt, net boven Huissen, gaat tweenegende (2/3 van 1/3) van het Rijnwater naar de Nederrijn en eennegende (1/3 van 1/3) naar de IJssel.

Afvoerverdeling

Naast een economisch voordeel (de loop van de Nederrijn werd verkort), had dit vooral een strategisch belang omdat dit de aanvoer van water voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie betreft. Per seconde stroomt er ongeveer 700 kubieke meter water door. Het Fort Pannerden, aan de voet van de Waal en het Pannerdensch Kanaal, werd aangelegd om de waterverdeling die bij deze splitsing plaatsvindt te waarborgen.

In 2007 wordt 300 jaar Pannerdensch Kanaal gevierd.

In verband met het verlengen van de A15 is er discussie of deze over -, of onder het kanaal moet worden aangelegd.

Externe link