Paolo Villaggio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paolo Villaggio
Villaggio in 2012
Algemene informatie
Geboren 31 december 1932
Overleden 3 juli 2017
Land Vlag van Italië Italië
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Paolo Villaggio (Genua, 31 december 1932Rome, 3 juli 2017) was een Italiaans acteur, regisseur en schrijver.

Met zijn ironie en satire slaagde hij erin de problemen van de Italiaanse maatschappij op een humoristische manier aan de man te brengen en aan de kaak te stellen. Zijn bekendste films zijn die over de boekhouder Fantozzi.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Fantozzi groeide op in armoede door de Tweede Wereldoorlog. Hij werd ontdekt door Maurizio Costanzo die hem aanspoorde om aan een cabaret deel te nemen in Rome. Daarna was hij te zien in het televisieprogramma Bontà loro.

Na zijn televisieervaring begon hij te schrijven voor de weekbladen L'Espresso en L'europeo, waarin hij korte verhalen schreef over de boekhouder Ugo Fantozzi. In 1971 verscheen zijn boek Fantozzi. Het boek kende een internationaal succes en in 1975 verscheen de beroemde film Fantozzi die nog meer succes had. Er volgde immers nog negen vervolgfilms over de ongelukkige boekhouder.

Hij werkte verder nog samen met beroemde Italianen zoals Federico Fellini en Roberto Benigni in La voce della luna. In 1990 won hij de David di Donatello en in 1996 de Gouden Leeuw voor de bekroning van zijn carrière.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]