Paolo Villaggio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paolo Villaggio
Villaggio in 2007
Villaggio in 2007
Algemene informatie
Geboren 31 december 1932
Land Vlag van Italië Italië
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Paolo Villaggio (Genua, 31 december 1932) is een Italiaans acteur, regisseur en schrijver.

Met zijn ironie en satire is hij erin geslaagd de problemen van de Italiaanse maatschappij op een humoristische manier aan de kaart te brengen. Zijn bekendste films zijn die over de boekhouder Fantozzi.

Biografie[bewerken]

Fantozzi groeide op in armoede door de Tweede Wereldoorlog. Hij werd ontdekt door Maurizio Costanzo en die hem aanspoorde om aan een cabaret deel te nemen in Rome. Daarna was hij te zien in het televisieprogramma Bontà loro.

Na zijn televisieervaring begon hij te schrijven voor de weekbladen L'Espresso en L'europeo waarin hij korte verhalen schreef over de boekhouder Ugo Fantozzi. In 1971 verscheen zijn boek Fantozzi. Het boek kende een internationaal succes en in 1975 verscheen de beroemde film Fantozzi die nog meer succes had. Er volgde immers nog negen vervolgfilms over de ongelukkige boekhouder.

Hij werkte verder nog samen met beroemde Italianen zoals Federico Fellini en Roberto Benigni in La voce della luna. In 1990 won hij de David di Donatello en in 1996 de Gouden Leeuw voor de bekroning van zijn carrière.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]