Papekopveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Papekopveld
Papekopveld (Utrecht (provincie))
Papekopveld
Algemene gegevens
Land Nederland
Regio Groene Hart
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 51′ OL
Operator Vermilion Energy
Geschiedenis
Ontdekking 1986
Platforms/ installaties
Winplaatsen Waarder
Papekopveld 2019 2.jpg
oliebron Papekop 1
oliebron Papekop 1

Papekopveld of Papekopperveld[1] is een olie- en gasveld nabij de Nederlandse plaats Waarder in de provincie Zuid-Holland. Het veld is tijdens een proefboring in 1986 op twee kilometer diepte ontdekt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Tijdens deze proefboring werden in de onderliggende breuklagen gezocht naar koolwaterstof. Met name in de geologische groepen buntsandstein en rotliegend is gezocht en in de laatste is ook koolwaterstof aangetroffen. Het gebied is 63 km² groot[2].

Enkele factoren droegen erbij dat het veld niet in productie is genomen. Dit waren onder andere de onzekerheid ten aanzien van de hoeveelheid winbare delfstoffen en de afwezigheid van afvoerinfrastructuur. Door de stijgende energieprijzen wordt het in exploitatie nemen van dit veld weer overwogen. In 2010 kreeg het Canadese bedrijf Vermilion Energy vrijstelling om vanaf 2017 hier olie en gas te gaan winnen[2]

De olie die gewonnen kan worden valt onder API 33.

Verzet[bewerken]

De gemeente Woerden heeft zich verzet tegen de gaswinning, onder meer vanuit het college[3], de gemeenteraad en de lokale bevolking in Woerden,[4] omdat het gasveld onder de wijk Molenvliet ligt, en niet gegarandeerd kan worden dat de gaswinning geen gevolgen heeft voor de Woerdense bevolking. Daarbij speelt nog mee dat Woerden zelf actief beleid voert om vanaf 2030 klimaatneutraal te zijn.[5] Ook de provincie Utrecht is tegen gaswinning[6], de gaswinningslocatie ligt echter in de provincie Zuid-Holland, terwijl het gasveld zelf voornamelijk in de provincie Utrecht ligt.

Galerij[bewerken]