Parelkwal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Parelkwal
Pelagia noctiluca (Sardinia).jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Cnidaria
Klasse:Scyphozoa
Orde:Semaeostomeae
Familie:Pelagiidae
Geslacht:Pelagia
Soort
Pelagia noctiluca
Forsskal, 1775
Afbeeldingen Parelkwal op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Parelkwal op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De parelkwal of lichtende kwal (Pelagia noctiluca) behoort tot de familie Pelagiidae.

In het Grieks betekent Pelagia “van de zee”, nocti “nacht” en luca “licht”. De kwal is in staat op te lichten in het donker.

Kenmerken[bewerken]

De kwal met een diameter van tien centimeter heeft 8 tentakels bedekt met netelcellen, en nog 8 lange neteldraden die een lengte tot 3 meter kunnen bereiken. Deze tentakels kunnen erg ver worden uitgestrekt en samengetrokken. Het halfronde scherm verloopt van lichtpaars tot donkerrood. Bij bedreiging neemt deze kwal een 's nachts goed zichtbare, roodpaars oplichtende kleur aan.

Levenscyclus[bewerken]

Als de larve (planula) uit het bevruchte ei komt, volgt er een poliepstadium. De larve doorloopt een ontwikkeling tot babykwal (ephydra). Deze kwal hecht zich niet op een oppervlak en kan zodoende in zee leven. Deze kwallen kunnen een gevaar vormen voor badgasten, als ze door de getijden op het strand worden geworpen. Als mensen door de met netelcellen bezette filamenten worden gestoken, kan dit leiden tot een anafylactische shock.

De kwal als plaag[bewerken]

Ze kunnen voor een echte plaag zorgen. De oorzaak van zulke plagen is nog onbekend. Men vermoedt een gebrek aan natuurlijke vijanden zoals tonijn, zwaardvis, trekkervis en de lederschildpad. Andere oorzaken kunnen zijn: gebrek aan neerslag, waardoor kustwater minder zoet en warmer wordt zodat de natuurlijke barrière doorbroken wordt, dan wel de aanwezigheid van grote hoeveelheden zoöplankton lang de kust.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voornamelijk voor in de open warme en zoutere wateren van de Rode Zee, Atlantische oceaan en Middellandse Zee. Ze worden echter ook weleens massaal aan de kusten gesignaleerd

Giftigheid[bewerken]

Bij aanraking van een parelkwal kan een ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn langdurige jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken. Na een steek kan je best de wonden afspoelen met zout water en daarna koelen met een ijscompres.

Trivia[bewerken]

De rv Pelagia van het NIOZ is vernoemd naar deze kwal.

Externe links[bewerken]