Pasicrisie Belge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pasicrisie Belge is een Belgisch Franstalig juridisch tijdschrift.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In de Pasicrisie Belge worden uitspraken gepubliceerd van alle soorten rechtscolleges. Het tijdschrift verschijnt sinds 1814 en is de oudste algemene verzameling rechtspraak van België. De Pasicrisie Belge wordt uitgegeven door Bruylant.

Tot 2002 verscheen zowel de rechtspraak van het Hof van Cassatie als van andere rechtscolleges in de Pasicrisie Belge. In dat jaar werd door de uitgever beslist om alleen nog de cassatierechtspraak op te nemen omwille van de achterstand die de publicatie van andere rechtspraak veroorzaakte.

Titel[bewerken | brontekst bewerken]

De term Pasicrisie is afkomstig van het oud Griekse 'pas' en 'krisis', respectievelijk 'alles' en 'oordeel', vrij vertaald betekent pasicrisie dus "alle oordelen".

De volledige titel van dit tijdschrift luidde oorspronkelijk "Pasicrisie ou Recueil général de la jurisprudence des cours de France et de Belgique, en matière civile, commerciale, criminelle, de droit public et administratif, depuis l'origine de la Cour de cassation, jusqu'à ce jour". In het Nederlands wordt dit "Pasicrisie of algemeen overzicht van de rechtspraak van de hoven van Frankrijk en België, inzake burgerlijk-, handels-, straf-, publiek-, en administratiefrecht, sinds het oprichten van het Hof van Cassatie tot de dag van vandaag".

In 2002 werd het tijdschrift herdoopt tot "Pasicrisie belge, contenant les arrêts rendus par la Cour de cassation ainsi que les discours prononcés devant elle". Wat vertaald kan worden als "Pasicrisie Belge, houdende de arresten geveld door het Hof van Cassatie alsook de redevoeringen die voor het Hof worden uitgesproken".