Pattie Maes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pattie Maes
Pattie Maes en Hiroshi Ishii
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 1961
Geboorteplaats Brussel
Nationaliteit Vlag van België België
Werkzaamheden
Vakgebied Ambient intelligence
Universiteit Massachusetts Institute of Technology
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Pattie Maes (Brussel, 1961) is een Belgische informaticus, en professor aan MIT's Media Laboratory. Ze is daar gespecialiseerd in ambient intelligence. Ze is (co-)auteur van vele artikels over kunstmatige intelligentie en heeft meerdere prijzen gewonnen voor haar werk op dit gebied.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Maes studeerde computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en behaalde haar licentiaatsdiploma in 1983. In 1987 promoveerde ze op het onderwerp Computational Reflection. Twee jaar later vertrok ze naar de Verenigde Staten waar ze aan het Massachusetts Institute of Technology onderzoek verrichtte naar kunstmatige intelligentie. Dit deed ze samen met Rodney Brooks. In 1991 begon ze met lesgeven aan het Media Lab van hetzelfde instituut. In 1990 richtte ze aldaar de Software Agents Group op en in 1995 hielp ze met de oprichting van het bedrijf Firefly Networks. Dit bedrijf werd in 1998 verkocht aan Microsoft. Ook was ze een van de oprichters van Open Ratings dat later weer verkocht werd aan Dun & Bradstreet.

Voor haar werk heeft ze meerdere prijzen ontvangen. Zo ontving ze in 1995 de World Wide Web category prize uitgegeven door Ars Electronica. Ook ontving ze een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel en het World Economic Forum kende haar de titel Global Leader for Tomorrow toe. In 2018 won ze de Insead Innovator Prize.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Designing Autonomous Agents: Theory and Practice from Biology to Engineering and Back. MIT Press, 1991, ISBN 0-262-63135-0
  • Artificial Life IV: Proceedings of the Fourth International Workshop on the Synthesis and Simulation of Living Systems, Rodney Brooks & Pattie Maes, MIT Press, 1994, ISBN 0-262-52190-3