Paul Graham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Paul Graham

Paul Graham (1964) is een programmeur, durfkapitalist en essayist . Hij is bekend van zijn werk met Lisp, als medeoprichter van Viaweb (wat later Yahoo! Store werd), en als medeoprichter van de Y Combinator, een durfkapitaalverstrekker voor startende ondernemingen. Hij is de auteur van On Lisp (1993), ANSI Common Lisp (1995), en Hackers & Painters (2004).

In 1995 richtten Graham en Robert Morris Viaweb op, de eerste Application Service Provider (ASP). Met Viaweb's software, oorspronkelijk meestal geschreven in Common Lisp , konden gebruikers zelf hun webwinkels maken. In de zomer van 1998 werd Viaweb verkocht aan Yahoo voor 455.000 aandelen van Yahoo, ter waarde van 49,6 miljoen dollar. Het product veranderde zijn naam in Yahoo! Store.

Sinds het begin van zijn publieke loopbaan heeft Graham essays geschreven voor zijn populaire website paulgraham.com. Ze variëren van "Hoe de middelmaat verslaan", dat Lisp vergelijkt met andere programmeertalen en het woord Blub introduceerde, tot "Waarom Nerds niet populair zijn", dat het typische leven beschrijft van een nerd op de middelbare school. Een verzameling van zijn essays is gepubliceerd als Hackers & Painters ( ISBN 0-596-00662-4 ) bij O'Reilly.

In 2005, na een lezing op de Harvard Computer Society die later werd gepubliceerd als "Hoe start ik een bedrijfje op" , richtte Graham, samen met Trevor Blackwell, Jessica Livingston en Robert Morris Y Combinator op opstartende bedrijven of "startups" te financieren, met name van jongere, meer technisch -georiënteerde oprichters.

BusinessWeek heeft Paul Graham in 2008 opgenomen in haar jaarlijkse lijst van de 25 meest invloedrijke mensen op het web. Graham heeft in 1988 een MBA gehaald in Cornell, en in 1990 een Ph.D. in de Toegepaste Wetenschappen (gespecialiseerd in computerwetenschappen) in Harvard. Hij studeerde schilderkunst aan Rhode Island School of Design en de Accademia di Belle Arti in Florence. In 2008, trouwde Paul Graham met Jessica Livingston.

Externe link[bewerken]