Paul Muni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Paul Muni

Paul Muni (Lemberg, 22 september 1895 - Montecito (California), 25 augustus 1967) was een Oostenrijks-Amerikaans acteur, die onder andere een Tony Award en een Oscar won in zijn carrière.

Biografie[bewerken]

Muni werd geboren als Meshilem Meier Weisenfreund in (Lwow, Oostenrijk-Hongarije; tegenwoordig Oekraïne) uit een Joodse familie. Zijn familie emigreerde naar de Verenigde Staten in 1902. De ouders van Muni waren toneelspelers in een Jiddisj-theater, daarom was het vanzelfsprekend dat hijzelf ook acteur zou worden. In zijn eerste rol speelde Muni een 80 jaar oude man. Muni stond er om bekend dat hij graag aparte kostuums droeg, en graag sprak in vreemde accenten in de toneelstukken. In zijn jaren in het Jiddisj-theater was hij bekend onder de naam Moony Weisenfreund.

Film[bewerken]

Muni was 29 jaar toen hij voor het eerst optrad op Broadway (1924). Hij speelde een Joodse man in het drama We Americans Hij sprak hierin Engels. Dit drama werd geschreven door Sam Harris.

In 1929 sloot hij een contract met Fox, en hij ontving een Oscarnominatie voor zijn eerste film The Valiant. Muni wilde echter gewoon weer op het toneel verdergaan, en hij keerde daarom terug naar Broadway.

In 1932 ging Muni opnieuw naar Hollywood, waar hij in films speelde als Scarface en I Am a Fugitive from a Chain Gang. Voor die laatste film ontving hij zijn tweede Oscarnominatie voor Beste Acteur. Warner Brothers zag zijn talent en sloot daarom een contract met Muni.

Voor de film The Life of Emile Zola uit 1937 werd Muni opnieuw genomineerd voor een Oscar voor Beste Acteur. Pas in 1936 won hij eindelijk een Oscar voor Beste Acteur, voor de film The Story of Louis Pasteur. Tot zijn pensioen in 1959 besteedde hij veel tijd aan het acteren voor film en toneel. Hij stond bekend als een groot talent. Toch had hij met name in de laatste jaren van zijn carrière problemen. De vrouw van Muni beklaagde zich vaak bij de regisseurs, wanneer een scène waarin haar man in speelde haar niet beviel. Het is bekend dat Muni vaak viool speelde.

Na een aantal mislukte films, won hij in 1956 een Tony Award voor zijn rol als Henry Drummond in het toneelstuk Inherit the Wind. Voor de film The Last Angry Man uit 1959 kreeg Muni opnieuw een Oscar-nominatie. Vlak erna ging Muni met pensioen. In 1967 overleed Paul Muni op 71-jarige leeftijd.

Filmografie[bewerken]

Lijst van films waarin Muni een rol had:

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Victor McLaglen
voor The Informer
Academy Award voor Beste Acteur
1937
voor The Story of Louis Pasteur
Opvolger:
Spencer Tracy
voor Captains Courageous