Paul van der Lugt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Paul van der Lugt (Amsterdam, 27 september 1956) is een Nederlands radioproducent.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was van eind 2002 tot 2019 algemeen directeur van RTV Utrecht. Hij werd onder meer bekend door zijn functie als zendercoördinator bij Radio 3 (later 3FM) van 17 april 1992 tot 1 november 2002. Zijn tijd als coördinator werd gekenmerkt door het vertrek en weer terugkomen van Giel Beelen, de politieke aspiraties van Henk Westbroek en de moord op Pim Fortuyn. Zelf noemde hij de ruzie met de VPRO over de avondprogrammering als een moeilijke periode tijdens zijn werk als zendercoördinator.

Van der Lugt begon zijn radioloopbaan in juni 1976 als nieuwslezer bij de radionieuwsdienst van het ANP. Begin jaren tachtig werd hij de vaste presentator van Veronica Sport op het toenmalige Hilversum 2. In 1985 wordt hij bij de KRO eindredacteur van de Radio 3 programmering. Vanaf 1986 presenteerde hij samen met Paul de Leeuw het radioprogramma Lieve Paul waarbij relatieproblemen van luisteraars werden opgelost. Na het vertrek van Paul de Leeuw naar de VARA werd het programma omgedoopt in de "Zalige Liefdeslijn" dat hij toen samen met Erna Sassen presenteerde.

Op 2 oktober 2002 werd Van der Lugt verkozen tot radioman van het jaar vanwege zijn vermogen om mensen te motiveren en zijn leiderschapskwaliteiten. Op 3 juli 2002 maakte Van der Lugt zijn vertrek bij 3FM bekend. Reden voor zijn vertrek was dat hij aan iets nieuws toe was. Bovendien vond hij zich te oud voor een radiostation als 3FM: "Jongheid van geest gaat bij de meeste mensen gepaard met een fysieke jeugd, en ik ben inmiddels 45. Bovendien vind ik dat je niet heel erg lang als een soort J. Edgar Hoover je stempel moet drukken op een organisatie. Op gegeven moment moet zo'n organisatie ook een keer vrij kunnen ademen." Hij vertrok per 1 november 2002. Zijn opvolger werd Florent Luyckx.

In april 2022 bracht Van der Lugt het boek De laatste dag uit. In het boek beschrijft hij de laatste dag van en de moord op Pim Fortuyn.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2015 trouwde Van der Lugt met de 18 jaar jongere presentatrice Evelien de Bruijn.[1] Tessel van der Lugt, radiomaker bij 3FM, BNN, is een dochter van Paul van der Lugt uit een eerder huwelijk.

Bestseller 60[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken met noteringen in de Nederlandse Bestseller 60 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
De laatste dag 2022 11-05-2022 26 2

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]