Paulina Porizkova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paulina Porizkova
Paulina Porizkova, 2014
Paulina Porizkova, 2014
Algemene informatie
Geboortenaam Pavlina Porizkova
Geboren 9 April 1965
Geboorteplaats Prostějov
Land Vlag van Tsjechië Tsjechië
Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1983 - heden
Beroep actrice
model
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Pavlina 'Paulina' Porizkova (Prostějov, 9 april 1965) is een in Tsjechië geboren actrice en model, zij heeft nu een Amerikaans en Zweeds nationaliteit.

Biografie[bewerken]

Toen Porizkova een peuter was vluchtte haar ouders in 1968 naar Lund vanwege de inval van het Warschaupact in Tsjecho-Slowakije, zij bleef achter en werd opgevoed door haar oma. Haar ouders proberen haar later terug te krijgen wat niet toe werd gelaten door de Tsjechische overheid, deze zaak werd breed uitgemeten in de pers wat haar zaak een cause célèbre maakte. Uiteindelijk werd het gezin met behulp van Olof Palme na zeven jaar weer met elkaar herenigd en kreeg zij ook de Zweedse nationaliteit. Vlak na de reünie scheidden haar ouders en verloor zij het contact met haar vader.

Porizkova werd gefotografeerd door een fotograaf die haar foto's in 1980 naar Elite Model stuurde, dit omdat de fotograaf bij hen wilde werken. In plaats van de fotograaf aan te nemen wilde Elite Model Porizkova contracteren als model en haalde haar naar Parijs. Zij heeft onder anderen geposeerd voor het blad Sports Illustrated en Playboy. In 1990 en 1992 werd zij door People gekozen als een van de vijftig mooiste vrouwen, in 1992 werd zij ook door Harper's Bazaar een van mooiste vrouwen uitgeroepen. Hierna heeft zij op meerdere cover gestaan als onder anderen Vogue, Elle, Cosmopolitan en Glamour. In 1988 won zij een contract van zes miljoen dollar als het gezicht voor het bedrijf van Estée Lauder.

Porizkova begon in 1983 met acteren in de film Portfolio, waarna zij nog meerdere rollen speelde in films en televisieseries. In 1990 werd zij genomineerd voor een Golden Raspberry Award voor haar rol in de film Her Alibi in de categorie Slechtste Actrice.

Porizkova is in 1989 getrouwd met zanger Ric Ocasek met wie zij twee kinderen heeft.

Filmografie[bewerken]

Films[bewerken]

Televisieseries[bewerken]

Uitgezonderd eenmalige gastoptredens.