Paulos Silentiarios

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Paulos (ca. 520 - 575), bijgenaamd Silentiarios, naar zijn functie bij de keizerlijke administratie, was een Byzantijnse dichter. Hij was nauw bevriend met de epigrammendichter Agathias Scholastikos, die ons de schaarse gegevens over zijn leven bezorgde.

Hij stamde mogelijk uit een welgestelde familie en bekleedde een vertrouwensfunctie als hoofd (silentiarius) van de administratieve dienst van keizer Justinianus.

Hij schreef een uitvoerige literaire beschrijving (ekphrasis) van de gerestaureerde Agia Sofia-kerk, nadat de koepel in 562 was ingestort en hersteld moest worden. Tijdens de openingsplechtigheid mocht Paulos zijn gedicht voorlezen. Het bestaat uit 1029 verzen, waarvan de eerste 134 jambische trimeters zijn, en de rest dactylische hexameters, en schetst een bijzonder duidelijk en gedetailleerd beeld van de wonderlijke constructie van de beroemde kerk. Vanuit archeologisch standpunt is het werk interessant, maar op poëtisch vlak stelt het weinig voor.

In de Anthologia Palatina zijn een tachtigtal epigrammen van zijn hand bewaard, een veertigtal daarvan zijn erotisch getint, een twintigtal zijn dichterlijke fantasieën geïnspireerd door beelden en andere kunstwerken, siertuinen, enz. Zijn liefdesgedichten zijn levendig en opgewekt, ook al zijn ze alle gebaseerd op klassieke voorbeelden. Zo is bijvoorbeeld het gedicht Anth. Pal. V, 25 een bewerking van Propertius I, 3.