Pauw (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pauw (familie))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pauw (ook Pauw van Wieldrecht) is een Gouds, Delfts en Amsterdams regentengeslacht en waarvan leden tussen 1847 en 2018 tot de Nederlandse adel behoorden.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De geregelde stamreeks van dit geslacht vangt aan met Claes de Grebber die in 1296 aan het hoofd van de Westfriezen optrok tot ontzet van Floris V. Hendrick Dircksz Pauw was in de 15de eeuw de eerste vertegenwoordiger van dit geslacht, die tot de regenten gerekend kan worden. In de 16de eeuw verhuisde Adriaen Pauw (1516-1578) van Gouda naar Amsterdam, waar verschillende leden van het geslacht Pauw een rol speelden in het bestuur van deze stad en van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Diverse leden van dit geslacht behoorden tot de factie van de Oranjegezinden.

Adellijke tak[bewerken]

In 1847 werden drie zonen van Maarten Iman Pauw van Wieldrecht (1774-1846) verheven in de Nederlandse adel met de titel van ridder, overgaande bij eerstgeboorte; twee van hen hadden geen nageslacht zodat de riddertitel alleen voortleefde in nageslacht van de middelste van de drie broers en welke riddertitel met een kleinzoon van hem in 1939 uitstierf. De adellijke tak stierf in 2018 uit.

Enkele telgen[bewerken]

Adellijke telgen[bewerken]

Zie ook[bewerken]