Penicuik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Penicuik
Plaats in Schotland Vlag van Schotland
Penicuik
Penicuik
Situering
Raadsgebied (council area) Midlothian
Coördinaten 55° 50' NB, 3° 13' WL
Algemeen
Inwoners 14.759 (2001)
Grid code NT235598
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Penicuik (uitgesproken als Penikoek) is een plaats en voormalige burgh in het Schotse bestuurlijke gebied Midlothian, gelegen aan de rivier North Esk ten zuiden van Edinburgh. De naam komt van Pen Y Cog, betekenend heuvel van de koekoek.

Het originele centrum ligt aan de zuidkant van de plaats, waar ook Penicuik House lag. In 1770 breidde Sir James Clerk of Penicuik het dorp uit naar het noorden. St. Kentigern's Church werd gebouwd in 1771, een eeuwen oudere kerk vervangend.

Vanaf 1708 kent Penicuik een papiermolen, naast de al bestaande korenmolens, en aan het eind van de 18e eeuw was er een water aangedreven katoenmolen, die in het begin van de negentiende eeuw werd omgebouwd tot een papiermolen. In deze eeuw werd de industrie uitgebreid met kolenmijnen.

Tijdens de Napoleontische oorlogen was er in Penicuik een krijgsgevangenenkamp; een herdenkingsmonument herinnert aan deze gebeurtenis.

Een sociale omslag kwam in 1815 toen de familie Cowan een papiermolen overnam en scholing voor de kinderen van hun arbeiders verzorgde en behuizing bouwde voor hun ongehuwde arbeidsters.