Penneschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Penneschaft
Penneschaft
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse:Hydrozoa (Hydroïdpoliepen)
Orde:Anthoathecata
Familie:Tubulariidae
Geslacht:Tubularia
Soort
Tubularia indivisa
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De penneschaft (Tubularia indivisa) is een hydroïdpoliep uit de familie Tubulariidae. De poliep komt uit het geslacht Tubularia. Tubularia indivisa werd in 1758 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carl Linnaeus.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De stengel van deze hydroïdpoliep bestaat uit een taai, geelachtig gekleurde buis. Hoewel deze poliepen in principe solitair zijn, staan ze vaak in groepjes bijeen (waarbij sommige steeltjes tegen elkaar aangroeien en jongere poliepen kunnen ook op steeltjes van oudere poliepen groeien). De kleur van de poliep is lichtroze tot rood en bestaat uit een centrale cirkel van orale tentakels omringd door blekere maar grotere aborale tentakels. Gonotheca ontstaan binnen deze binnenste set van tentakels. Totale hoogte 100–150 mm, diameter van de poliep en tentakels ongeveer 15 mm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Penneschaft komt voor aan beide zijden van de Noord-Atlantische Oceaan, de Noorse Zee en Het Kanaal. In Nederland algemeen in de Noordzee, langs de Noordzeekust, in Zeeland en in het Waddengebied.[1]