Perccottus glenii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Perccottus glenii
Perccottus glenii
Perccottus glenii
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes (Baarsachtigen)
Familie:Odontobutidae (Zeegrondels)
Geslacht:Perccottus
Soort
Perccottus glenii
Dybowski, 1877
Afbeeldingen Perccottus glenii op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Perccottus glenii op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Perccottus glenii is een straalvinnige vissensoort uit de familie van zeegrondels (Odontobutidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1877 door Dybowski. Zijn Nederlandse naam is Amoergrondel.

De Perccottus glenii is een baarsachtige vissoort die tot 25 centimeter lang kan worden. Het paaikleed van de mannetjes is erg donker. De soort heeft twee rugvinnen. De voorste rugvin heeft zes tot acht harde vinstekels, de achterste rugvin heeft negen tot elf zachte vinstralen. De anaalvin heeft één tot drie harde stekels en zeven tot tien zachte vinstralen.

Leefgebied & levenswijze[bewerken]

Oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië. Hier leeft de soort vooral in stilstaande uiterwaardwateren zoals, meren ... Tegenwoordig is de soort door introducties verspreid geraakt over het hele westen van Rusland. In onder meer de Baltische Staten, Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië. Door zijn populariteit als aquariumvis is de Amoergrondel zo'n honderd jaar geleden voor het eerst buiten zijn oorspronkelijke leefgebied terechtgekomen, in Rusland. In wateren met weinig roofvissen, kan de soort zeer hoge dichtheden bereiken. De Amoergrondel kan erg goed omgaan met zuurstofloosheid, warm water, bevriezing en droogval.

Bedreigingen[bewerken]

Door zijn voedselkeuze vormt hij in plantenrijke wateren een grote bedreiging voor amfibieën en enkele zeldzame inheemse vis.

Amoergrondel .jpg