Naar inhoud springen

Peter Eisenman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Eisenman
Peter Eisenman
Persoonsinformatie
Volledige naam Peter David Eisenman
Nationaliteit Amerikaans
Geboortedatum 11 augustus 1932
Geboorteplaats Newark (New Jersey)
Beroep Architect
Werken
Belangrijke projecten Holocaustmonument, Berlijn
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Peter Eisenman (Newark (New Jersey), 11 augustus 1932) is een Amerikaanse architect waarvan de stijl binnen het deconstructivisme valt.

Een van zijn meest bekende bouwwerken is het Holocaustmonument in Berlijn.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Eisenman ging naar de Columbia High School in Maplewood (New Jersey). Tijdens zijn eerste jaren aan Cornell-universiteit kreeg hij interesse in architectuur. Hij gaf zijn plaats in het zwemteam op om zich op de architectuurstudie te storten aan die universiteit. Hij beëindigde zijn studie aan Columbia-universiteit, faculteit Architectuur, Stedenbouw en Restauratie. Hij ontving in 2007 een eredoctoraat van de Syracuse-universiteit, faculteit Architectuur. Thans geeft hij les aan de Yale-universiteit, faculteit Architectuur.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Eisenman werd eerst bekend als lid van de The New York Five, De Vijf van New York, ook bekend als de Five Whites, de Vijf Witten. Dat waren naast Eisenman, Charles Gwathmey, John Hejduk, Richard Meier, en Michael Graves. Het werk van deze architecten werd beschouwd als het bewerken van de ideeën van de Franse architect Le Corbusier. Naast gezamenlijke ideeën en stijl was het ook, en misschien meer, een vriendenkring en waren ze verbonden door een mentorschap van de architect Philip Johnson. Later ontwikkelden de vijf steeds meer hun eigen stijl en ideologie. Eisenman voelde zich meer aangetrokken tot het deconstructivisme.

Belangrijkste werken[bewerken | brontekst bewerken]

House VI in Cornwall, 1975
Wexner Center for the Arts, Universiteit van Ohio, Columbus, 1989

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Peter Eisenman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.