Peter Leyman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Leyman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Peter Leyman
Geboren Gent, 12 mei 1962
Kieskring Flag of Oost-Vlaanderen.svg Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Ondernemer
Partij CD&V
Functies
 ? - 2007 Gedelegeerd bestuurder Volvo Cars Gent
 ? - ? Provinciaal voorzitter Agoria
 ? - ? Provinciaal voorzitter Voka
2007 - 2008 Volksvertegenwoordiger[1]
2008 - ? Gedelegeerd bestuurder Vergokan
2009 - 2011 Gedelegeerd bestuurder Voka
2012 - heden Directeur Ryhove
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Economie

Peter Leyman (Gent, 12 mei 1962) is een voormalig Belgisch gedelegeerd bestuurder bij werkgeversorganisatie Voka en voormalig politicus voor CD&V.

Levensloop[bewerken]

Leyman was tot eind april 2007 gedelegeerd bestuurder van het 5000 personeelsleden tellende bedrijf Volvo Cars te Gent, waar hij ontslag nam om een politieke carrière aan te vatten.[2] Hij is of was ook provinciaal voorzitter van werkgeversorganisaties als Voka en Agoria. Hij bekleedde voorheen bij Volvo de functie van personeelsdirecteur. Leyman staat bekend om zijn eigen stijl, met een open communicatie en veel aandacht voor het ploegspel met de vakbonden en onderhouden van informele contacten met de actoren op het veld. Het succesverhaal van Volvo Gent lag hem in de strategie. Het combineren van verschillende modellen met verschillende levenscycli, waardoor een min of meer stabiele werkgelegenheid is gewaarborgd.

Medio maart 2007 raakte bekend dat Leyman, komende uit een christendemocratische familie, zich kandidaat gaat stellen voor de Parlementsverkiezingen van juni 2007 en wel op een verkiesbare derde plaats voor de Kamer na Pieter De Crem en de N-VA'ster Sarah Smeyers.[3]

Leymans keuze voor de CD&V komt neer op het feit dat de partij waarden koestert die ook Volvo hoog in het vaandel voert zoals samenhorigheid, transparantie, betrokkenheid en werken in teamverband. Hij is ook onder de indruk van het "breed maatschappelijk draagvlak" van de partij. Het is de bedoeling dat Leyman het sociaal-economisch alternatief van de christendemocraten gestalte gaat geven. Een sterk wapen alvast is zijn reputatie van succcesvol manager.

Een ander aspect dat Leymans keuze voor de CD&V bepaalde komt neer op de garantie dat deze partij waarden en normen in zijn programma draagt. Leyman stoort zich niet aan de competentie van gekwalificeerd personeel maar aan gebrek aan gepaste attitude op de werkvloer zoals niet meer willen werken in ploegverband of vrije beschikking over vrije tijd. Waarden als integriteit, vertrouwen, openheid en eerlijkheid schat hij hoog in. Hij is opgevoed met het adagium der Jezuïeten: plus est en vous. Talenten moet je ontplooien, op bescheiden wijze ten dienste van de gemeenschap.

Begin januari 2008 raakte bekend dat de manager Leyman de politiek vroegtijdig vaarwel zegde om terug te keren naar het bedrijfsleven. Naar eigen zeggen voelde hij zich niet goed in zijn vel in zijn nieuwe rol omdat het verschil met zijn vorige activiteiten te groot was. In de Kamer wordt hij opgevolgd door een jonge jurist uit Zottegem, Jenne De Potter.

De ondernemer werd op 1 februari 2008 gedelegeerd bestuurder van de Vergokan Groep. Eind september 2009 volgde hij Philippe Muyters op als gedelegeerd bestuurder bij Voka. Op 26 januari 2011 kondigt hij aan dat hij ontslag neemt uit deze functie, om terug te keren naar het gewone bedrijfsleven.[4] Vanaf 1 oktober 2012 start Peter Leyman als algemeen directeur van de Gentse beschutte werkplaats Ryhove. De vzw Ryhove stelt meer dan 400 mensen met een arbeidshandicap te werk in Gent en Merelbeke.

Muzikale kwaliteiten[bewerken]

In een ander leven treedt Leyman in jeansbroek en T-shirt op als gitarist van de bedrijfsband The Rolling Amazon-band. In die hoedanigheid was hij in 2006 op de Gentse Feesten.

Voorganger:
Philippe Muyters
Gedelegeerd bestuurder Voka
2009 - 2011
Opvolger:
Jo Libeer