Peter von Nobile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter von Nobile
Peter von Nobile (1838)
Persoonsinformatie
Volledige naam Pietro Nobile
Nationaliteit Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Geboortedatum 11 oktober 1774
Geboorteplaats Campestro
Overlijdensdatum 7 november 1854
Overlijdensplaats Wenen
Beroep Architect
Werken
Stijl Laat Classicisme
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Peter von Nobile, geboren als Pietro Nobile (Campestro, 11 oktober 1774Wenen, 7 november 1854) was een Zwitsers-Oostenrijks (hof)architect. Hij wordt beschouwd als een vooraanstaand architect van het late classicisme in Wenen.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Von Nobile volgde lessen in Rome en Triëst, onder andere bij Antonio Canova. Na zijn opleiding werd hij in 1819 directeur van de afdeling architectuur aan de Akademie der bildenden Künste Wien. Zijn belangrijkste werken in Wenen zijn de Äußere Burgtor op het Heldenplatz en de Volksgarten in de Theseustempel, beide uit 1819-1823. Verder werd het Schauspielhaus Graz herbouwd volgens de plannen van Nobile, nadat het oorspronkelijke gebouw in 1823 was afgebrand. Na de herbouw werd het gebouw de balzaal van het polytechnisch instituut (thans het hoofdgebouw van de TU Wenen). Dit werk werd voltooid in 1842.

Ook in de Oostenrijkse havenstad Triëst was Von Nobile actief. Zo bouwde hij daar in 1817 het Palazzo Costanzi en in 1842 de Sant'Antonio Nuovokerk in Borgo Teresiano. In Bohemen maakte hij de verbouwplannen van Slot Kynžvart voor staatskanselier Klemens von Metternich.

Zijn eregraf is te vinden op de Weense Algemene Begraafplaats, hoewel hij in eerste instantie[(sinds) wanneer?] op het Sint-Marx Friedhof begraven lag.

Nagedachtenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1894 werd in de Weense districten Penzing en Rudolfsheim-Fünfhaus de Nobilegasse naar hem vernoemd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pietro Nobile van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.