Petermanngletsjer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Petermanngletsjer
Locatie Avannaata, Groenland
Coördinaten 80° 45′ NB, 60° 45′ WL
Type gletsjer
Lengte 70 km in 2009
Breedte 15 m in 2009
Petermanngletsjer (Groenland)
Petermanngletsjer

De Petermanngletsjer is een grote gletsjer in het noordwestelijk gedeelte van Groenland. Het verbindt de Groenlandse ijskap met de Noordelijke IJszee. De gletsjer en de fjord zijn vernoemd naar de Duitse cartograaf August Petermann.

De Petermanngletsjer is een van de grootste ijsrivieren die vanaf het midden van Groenland richting de Noordelijke IJszee stroomt. De tong van de gletsjer was de grootste van Groenland. Hij was ongeveer 70 kilometer lang en 15 kilometer breed.[1]

Aanblik van de Petermanngletsjer

Verlies van ijs[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2010 brak een gigantische ijsberg van 260 vierkante kilometer af van het drijvende deel van de Petermanngletsjer, waardoor de oppervlakte met ongeveer een kwart afnam. Onderzoekers van de Canadian Ice Service ontdekten het afkalven op NASA-satellietbeelden van 5 augustus 2010. Het was de grootste Arctische ijsberg die sinds 1962 afbrak. Zo ontstond de grootste ijsberg op het noordelijk halfrond.

Op 15 en 16 juli 2012 was opnieuw een stuk van 130 vierkante kilometer weggebroken vanaf de noordpunt van de gletsjer. Voorafgaand aan de splitsing was gedurende enkele jaren een lange scheur op de locatie waargenomen door NASA-satellieten.[2]

Hoewel de Petermanngletsjer tussen 2002 en 2012 enkele kilometers in lengte is gekrompen, is de gletsjer sindsdien vanaf 2023 met meer dan 13 kilometer gegroeid.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Petermanngletsjer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.