Petromax

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petromax 834 hanglamp

Petromax is een merknaam die vaak wordt gebruikt als synoniem voor petroleumlampen die beschikken over een gloeikous.

Max Graetz was directeur-eigenaar en uitvinder bij de firma Ehrich&Graetz in Berlijn. Hij zocht een oplossing voor de rond 1900 in gebruik zijnde verlichting. Een nieuw product was toentertijd petroleum. Max bedacht een proces om van het petroleum gas te maken. Dit petroleumgas heeft een hoge verbrandingswaarde en energie-inhoud, daardoor ontstaat een hete blauwe vlam.

Max Graetz ontwikkelde een overdruklamp die werkt op petroleum die vergast wordt. In een gesloten tank wordt petroleum door middel van een luchtpomp onder druk gebracht. Door warmte wordt de petroleum vergast en over een gloeikous verbrand. De warmte die daarbij ontstaat, zorgt ervoor dat de petroleum weer vergast wordt. Om het proces te starten wordt spiritus gebruikt voor de eerste warmteontwikkeling. Rond 1916 begint de lantaren onder de naam Petromax een opmars over de wereld. De naam Petromax komt van: Petro voor petroleum en Max van Max Graetz. Volgens de overlevering een "titel" die de vrienden van Max graag gebruikten.

Het ontwerp uit 1916 was zo'n succes dat het in 2006 nog gebruikt wordt. Ondertussen is de naam Petromax synoniem geworden voor verschillende lampen van diverse fabrikanten. De naam en het ontwerp was zo sterk dat het ook gebruikt wordt voor kooktoestellen op petroleum welke werken volgens het principe van petroleum vergassen om licht of warmte te ontwikkelen.

Na de oorlog was Duits fabricaat slecht leverbaar en werd de soortnaam Tilley lamp, naar de Engelse concurrent.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]