Ehrich&Graetz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ehrich&Graetz is een metaalfabriek opgericht in 1866 te Berlijn door Albert Graetz (1831-1901) en de koopman Emil Ehrich (?-1887) onder de naam "Lampen-Fabrik Ehrich & Graetz OHG" (E&G). Het beeldmerk van de firma bestaat uit twee zeepaardjes met in het midden een zon en de firma initialen EG.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk worden er (olie)lampen, branders en kooktoestellen voor vloeibare en gasvormige brandstoffen (kerosine, spiritus en stadsgas) geproduceerd.

In 1897 wordt de firma geleid door de Alberts zonen, Max Graetz en Adolf Graetz.

Het bedrijf groeit snel en in 1899 wordt een fabriekscomplex gebouwd aan de huidige Elsenstrasse te Berlijn. Het bedrijf heeft dan ook vestigingen in onder andere Verenigde Staten, Frankrijk, Engeland en Bombay. Rond 1910-1916 wordt door Max Graetz de Petromax-lantaren ontwikkeld.

Rond 1925 worden ook radio's en andere elektrische apparaten geproduceerd onder onder andere de naam Graetzor. In 1928 neemt Fritz Graetz, zoon van Max, de leiding van de firma over.

In de jaren 30 beginnen de zoons van Max, Erich en Fritz met de productie van radiotoestellen en luidsprekers. Tien jaar later werken in de fabrieken in Berlijn, Rochlitz en Bregenz 5000 werknemers.

In de Tweede Wereldoorlog draait de firma, net zoals in de Eerste Wereldoorlog, mee in de oorlogsindustrie. Met name door de inzet van dwangarbeiders uit onder andere Frankrijk, Rusland, en Nederland wordt een enorme omzet gehaald. Rond 1942 worden de letters in het beeldmerk van de firma gewijzigd in alleen de G van Graetz.

Op 27 februari 1943 worden de Joodse dwangarbeiders door de SS afgevoerd. Eind april 1945 wordt de firma onteigend door het Russische leger. Aan het einde van 1945 draait de firma echter alweer provisorisch met de productie van potten, pannen en ander klein metaalwerk.

In 1949 wordt de firma deel van "het volk", "VEB - VolksEigenerBetrieb" en sinds 1950 "VEB Fernmeldewerk, Berlin Treptow (RFFT)"

Erich en Fritz Graetz richten in 1948 in Altena Duitsland de firma Graetz op, als opvolger van het verloren gegane familiebedrijf in Berlijn. Het bedrijf richt zich met name op de productie van radio’s en tv-toestellen. Maar ook de Petromax - een petroleum overdruklamp, ontwikkeld door Max Graetz - verkrijgt hier zijn laatste opleving.

In 1961 wordt dit bedrijf eigendom van Standard Elektrik Lorenz (SEL) AG en sinds 1987 eigendom van het Finse Nokia concern.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Graetz

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]