Petros Molyviatis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petros Molyviatis
2005
2005
Geboren 12 juni 1928
Chios
Politieke partij Nea Dimokratia
Beroep Politicus
Vlag van Griekenland Minister van Buitenlandse Zaken
(interim)
Aangetreden 28 augustus 2015
Einde termijn 23 september 2015
President Prokopis Pavlopoulos
Premier Vassiliki Thanou-Christophilou
Voorganger Nikos Kotzias
Opvolger Nikos Kotzias
Vlag van Griekenland Minister van Buitenlandse Zaken
(interim)
Aangetreden 17 mei 2012
Einde termijn 21 juni 2012
President Karolos Papoulias
Premier Panagiotis Pikramennos
Voorganger Stavros Dimas
Opvolger Dimitris Avramopoulos
Vlag van Griekenland Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 10 maart 2004
Einde termijn 15 februari 2006
President Konstantinos Stefanopoulos
Karolos Papoulias
Premier Kostas Karamanlis
Voorganger Tassos Yiannitsis
Opvolger Dora Bakoyannis
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Petros G. Molyviatis (Grieks: Πέτρος Γ. Μολυβιάτης) (Chios, 12 juni 1928) is een Griekse diplomaat en politicus. Hij is voornamelijk bekend als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Kostas Karamanlis. Eerder was hij ambassadeur in Rusland, Zuid-Afrika en Turkije.

Biografie[bewerken]

Molyviatis studeerde rechten aan de Universiteit van Athene. Vervolgens was hij werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Molyviatis was als diplomaat lid van de permanente delegatie van Griekenland bij de Verenigde Naties. Later vervulde hij dezelfde functie bij de NAVO in Brussel. Na de NAVO was hij achtereenvolgens ambassadeur in Moskou, Pretoria en Ankara.

Tussen 1974 en 1980 was hij diplomatiek adviseur en directeur-generaal van het kabinet van minister-president Konstantinos Karamanlis. In 1980 werd Karamanlis verkozen tot president en Molyviatis werd benoemd tot secretaris-generaal van het presidentieel kantoor. Deze functie vervulde Molyviatis, met een onderbreking tussen 1985 en 1990, tot 1995. In 1996 werd hij gekozen voor het Parlement van Griekenland. Vier jaar later werd Molyviatis herkozen. In 2004, na de verkiezingsoverwinning van Nea Dimokratia, werd hij benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Molyviatis bleef aan tot februari 2006.

In november 2011 viel de regering van minister-president Giorgos Papandreou naar aanleiding van de financiële problemen in Griekenland. Molyviatis was een potentiële kandidaat om een interim-regering te vormen. Hij verloor echter van Lucas Papademos, oud-vice-president van de Europese Centrale Bank. Tussen 17 mei en 21 juni 2012 was Molyviatis interim-minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Panagiotis Pikramennos.

Op 28 augustus 2015 werd Molyviatis opnieuw benoemd tot interim-minister van Buitenlandse Zaken. Ditmaal in het kabinet van Vassiliki Thanou-Christophilou.